iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Септември 2009

Почетохме жертвите на комунистическия терор в Перник

Панахида за почит според православната традиция на избитите в Перник по политически причини непосредствено след 9 септември 1944 г. за 10-ти пореден път организираха местните структури на СДС и на Съюза на репресираните от комунистическия терор. Тя беше отслужена в централния градски храм „Св. Иван Рилски" от отец Борис Котев.

Апаш краде Москвич на ход и го издава за скрап

Апаш  открадна Москвич на ход и го  издаде за скрап.  Возилото било паркирано пред жилищен блок в жк Арката в Радомир. Руската кола била ползвана от жител на Мизия, който живеел в Радомир. Тя изчезнала от пред блока през нощта на 21 септември.

Търсят работа за безработни в региона със седем проекта

Със седем проекта за осигуряване на заетост Област Перник ще опита да осигури работни места за безработни. Предложенията са обсъдени на заседание на Областната комисия по заетостта, състояло се на 29 септември 2009г. в сградата на Областна администрация в Перник. Това е първото заседание на комисията след встъпването в длъжност на новия политически кабинет в областната управа.

Тъжен помен. Почина Борис Манов

Почина Борис Миланов Манов - дългогодишен първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Перник преди 1989г.
Роден на 28.11.1922г. в с. Извор , община Радомир.

Игрален филм, направен от пернишки ученици е пуснат в Интернет

От средата на септември в Интернет със свободен достъп е пуснат игрален филм, направен от пернишки ученици. Режисьор и сценарист на лентата е Десислав Жерар Атанасов, а негови съученици от ГПЧЕ „Симеон Радев" в Перникиграят ролите във филма с интригуващото заглавие „Сънно съзнание".

Безплатни прегледи в Белодробната болница

Безплатни профилактични прегледи през целия месец октомври организира Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести,  по-известна като Белодробната болница. Точният и адрес е местност "Голо Бърдо", ул. "Свети Пантолеймон" №1

Пожар в центъра - на площада гори павилион за дюнери

Една от лафките с бързо хранене на площада до мемориалния комплекс се самозапали и изгоря.
 
На мястото на инцидента имаше две пожарни и полиция.
 
Уточнява се точната причина за възникването на пожара.

Гарите стават защитена територия

 
Гарите стават защитена територия. Транспортна полиция обмисля мерки, с които достъпът до коловозите и чакалните да бъде селектиран. Дали това ще става чрез фейсконтрол или ще се чекираме като на летището, все още е в процес на обсъждане.
 

Общинска съветничка вдига на охранителна фирма

Чаровната млада общинска съветничка от групата на БСП в местния мини-парламент - Галина Асенова вдига телефона в една от охранителните фирми в града.
 
 
Дали някой си е направил шега с нея, не е ясно, но нейният телефон се появи наскоро разлепен из града по стикери на една от утвърдените охранителни компании.
 

Правят нов Дом за възрастни хора в трънско

След спечелен проект с финансиране от Социално инвестициония фонд се прави нов Дом за възрастни хора в трънско. Сградата на бившата почивна станция на военното министерство в село Слишовци се обновява, за да приеме хората от съществуващия старчески дом и други нуждаещи се в третата възраст. Там вече са инвестирани 150 000 лева. Ремонтиран е покривът.

АДВ погва общините длъжници като есенен вятър пожълтели листа

Агенцията за държавни вземания ще проведе традиционната си есенна акция за събиране на публични вземания. Акцията стартира на 28 септември и ще продължи до 2 октомври 2009 година. По време на пролетната кампания, която беше насочена към събирането на вземания на съдилищата от цялата страна, за пет дни беше събрана сума в размер на 1 811 628 лв.

Трън се готви за Деня на града

В Трън усилено се готвят за деня на града - на 14 октомври, Петковден. Довършва се благоустрояването на центъра. Фасадата на общината е пребоядисана и санирана. Цялата е украсена с красиви червени сакъзчета. Изградени са тротоари от железния мост на Ерма до махала Баринци. 1600 кв. м улична площ са преасфалтирани.

Бизнесът недоволен от скъпите енергийни ресурси

Един от най-сериозните проблеми за големите предприятия в област Перник са високите цени на енергийните ресурси. Това са споделили представители на водещите фирми от региона на среща с областния управител на Перник Иво Петров.

Митничари, обмитявали коли като купета, с условни присъди

Пернишкият окръжен съд приключи делото срещу четирима служители на Пернишката митница. Срещу Венцислав Петров, Андрей Стоилов , Цеко Тодоров и Красимир Димитров бяха повдигнати обвинения за превишаване на власт по чл.282 и чл.283б от Наказателния кодекс.
Съдът призна за виновен Андрей Стоилов по чл.282 от НК и бе осъден на лишаване от свобода за срок от две години и половина с четиригодише

Трънчанин изправен на съд за опит за убийство

46-годишният трънчанин Митко Господинов Цеков вчера бе изправен пред Пернишкия окръжен съд за опит за убийство. Той е обвинен по чл. 115 от Наказателния кодекс.
Инцидентът е станал на 1 май т.г., когато след пиянски запой Митко вдигнал секира срещу братовчед си Мариян Цеков. Двамата живеели на съпружески начала с две сестри в жилище, собственост на Община Трън. Двете стаи на къщата обитавал

Читалище Съзнание откри сезона

Вчера Народно читалище "Съзнание" откри новия творески сезон. Изложба под мотото "Спомен за лятото" сложи началото на сезон 2009/2010. В изложбата взимат участие редица пернишки художници, информира секретаря Ани Савова. Всички те са претворили в творбите си топлите летни изживявания. Експозицията е подредена в Художествена галерия "Марин Гогев" и ще остане та

Инспекцията по труда, НАП и Автомобилна инспекция правят масови проверки

Има предложение до МТСП за долен и горен праг на санкциониране при нарушение

От месец август тази година, по нареждане на социалния министър, започнаха съвместни проверки на Инспекцията по труда, Националната агенция по приходите и Автомобилната администрация. Това информира на брифинг директорът на Дирекция "Инспекция по труда" в Перник- инж.Анастасия Соколова. Целта на

Отново на дневен ред поставен проблемът със скитащите кучета

Над 2000 са бездомните четириноги, нападащи перничани

Кметът на община Перник Росица Янакиева свика втора поред среща относно проблема с бездомните кучета и големия брой от ухапани граждани. В нея участваха представители на сдружение „Дай лапа“ и фирмата, изпълняваща дейността по кастрация и ваксинация и стопанисваща общинския изолатор „Антик“, лекари от МБАЛ „Рахила Ангелова“, пре

С 25% по-малко са фирмите участващи в пловдивския панаир

На 28 септември бе открит официално Международният есенен технически панаир в Пловдив. В тазгодишното 65-то издание участват 1980 фирми от 44 държави, които работят в областта на машиностроенето, строителството, енергетиката, екологията, електрониката, химическата индустрия, информационните технологии. Според статистиката тазгодишното участие на фирми в панаира е с 25 на сто по-малко в сравнение

Световната купа по парапланеризъм ще се реши в Расник през уикенда

Димитър Ралев на място от десетката в генералното класиране
За втори път в Пернишко ще се проведе последния кръг от веригата състезания за световната купа по парапланеризъм в дисциплината целно кацане. През уикенда на полигона в село Расник ще се съберат представители над десет държави, които ще си разпределят медалите в последното състезание за сезона. Тази година генералното класиране ще

Съдят току-що пуснат пандизчия за опит за убийство

Току-що пуснат пандизчия е изправен отново пред съда за опит за убийство. 46-годишният жител на Трън Митко Цеков вдигнал секира срещу брадовчеда си Мариян Цеков.Двамата живеели на семейни начала с две сестри в общинско жилище, като петима възрастни и осем деца обитавали две стаи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.