iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Февруари 2011

Бащата на Валери Божинов е ограбеният в Друган

Бащата на Валери Божинов Емил Георгиев

Бащата на Валери Божинов е нападнатият от неизвестни засега бандити в радомирското село Друган. Както по-рано ipernik  съобщи, банда обирджии причакали 46-годишния мъж пред портата на къщата му в село Друган към 6.30 часа сутринта в събота – на 26 февруари.  Нахвърлили се върху него, набили  го яко и го преджобили. Отмъкнали са мобилния му телефон, портфейл с документи и 3 000 лева в брой.

Друган е родното село на бабата на Валери Божинов по баща Снежана. Тя и съпругът й живеят в Лясковец, но родителите й Велчо и Рилка Кантурски, които от неотавна са покойници си живееха в Друган, заедно с нейната сестра Невена. В Друган беше и брат й Кирил, пенсиониран военен.   

Продължава разпродажбата на екипи на Миньор

Търгът на екипите от миналия полусезон  на Миньор Перник ще продължи още една седмица – до 07.03.2011г., съобщават от ръководството на клуба на официалния си сайт.

Към момента са продадени по два от екипа на: Даниел Златков, Коце Марков, Румен Рангелов и по един от екипите на: Адриан Олегов, Горан Янкович, Ванчо Траянов, Инав Чворович. Заявени са и трите екипа на Младен Стоев, но не са платени и потърсени, така че остават в настоящия търг.

Още веднъж условията на търга:

В Радомир започна честването на 3 март

Община Радомир

3 март – този връх висок е! под този надслов ще премине честването на 133 годишнината от подписването на СанСтефанския мирен договор в Радомир. Днес в м музейната зала „Войнишко въстание” в града беше открита изложба „Любен Каравелов – модерният политик”. Презентация представиха ученици от Основно училище „Христо Смирненски” в града.

По повод националният празник на 3 март ще има концирт на любителски състави.

Ще бъдат поднесени и цветя на паметниците на героите

Готвят национална младежка среща в Перник през април

Явор Давидков и Симона Веселинова - ОМС - Перник

Перник и местният Общински младежки съвет ще бъдат домакини на 11-та Национална пролетна сесия на Общинските младежки съвети (ОМС) и Младежките парламенти в страната, съобщи на пресконференция днес Явор Давидков, председател на ОМС.

Форумът ще бъде от  14 до 16 април. Основната тема е „Образованието – приоритет на младите хора“.

Събитието е най-мащабното за годината в програмата на Младежкия консултативен съвет в Перник, като за организацията му са предвидени 4 000 лева от средствата за младежки дейности в общинския бюджет, които са в размер на 20 000 лева.

Актьорът Божидар Попчев отличен с награда

Божидар Попчев

Популярният актьор от Драматичен театър „Боян Дановски”  Божидар Попчев се завърна с награда за мъжка роля от зимния Фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ в Пловдив.

Пернишкият театър се представи със спектакъла „Главанаци”. Наградата на Божидар Попчев е за ролята му на Глучо. В спектакъла той си партнира със своята състуденка Йоана Буковска. Красивата актриса е в ролята на Грозната мома.    

Снимки

Национален кръг на многоезично състезание се проведе в Перник

СОУ „Д-р Петър Берон”- Перник

 Национален кръг на многоезичното състезание по английски, испански, италиански, немски, руски и френски език се проведе в Перник вчера, съобщи началникът на Регионален инспекторат по образованието - Перник Ваня Коконова.

Перник е определен за домакин на националния кръг състезанието със Заповед РД 09-1507/20.10.2011 г. на Министъра на образованието, младежта и науката за организирането и провеждането на ученически олимпиади и национални състезания за учебната 2010/2011 година и Регламента на многоезичното състезание .

ЧЕЗ извади секирата за тока

Енергото отново извади секирата за тока.

Пробив: Шестима млади доктори подсилиха пернишката болница

След години на изтичане на спецове в бели престилки към чужбина, пернишката болница се сдоби с шестима нови доктори наведнъж.

Парното като свещ, сметките със 70-100 лева отгоре

Парното грее като свещ, изпищяха абонати на "Топлофикация" от кв. "Иван Пашов". У дома направи си е студено, оплакаха се и живущи от централната градска част.


Радиаторите били хладки вече почти месец. Хората сигнализираха за ipernik, че дори не могат да се изкъпят, защото и водата не е затоплена достатъчно. Не пускаме студения кран, но и червения не ни спасява. А отгоре на всичко трябва да пускаме да изтече водата поне пет минути, за да дойде поне хладка, жалват се перничани.

Погнаха нощните клубове за дрога, вадят двама наркомани от заведение в центъра

Най-сетне погнаха нощните клубове за дрога. въпреки, че е публична тайна, че в барове и дискотеки в Перник се предлагат цигари и хероин, за първи път от месеци насам полицията ги удари.


Двама са изведени посред нощ от заведение в центъра на Перник. У 22-годишния турчин Ахмед. М. от с. Бучино били намерени и иззети пластмасова кутийка, в която имало три станиолови топчета със ситно нарязана зелена листна маса  и две найлонови пликчета с бяло прахообразно вещество.  Саморъчно свита цигара, съдържаща зелена листна маса е иззета от перничанина А.А./22 г./.

КАТ в нов дом

Сслужителите от Първо РУ “Полиция” Перник и колегите им от сектор “Пътна полиция” вече са в нов дом.

Службите се преместиха в новата сграда на ул. “Самоков” № 1.

Телефоните остават непроменени. Всички административни услуги и прием на граждани се извършват в новата сграда, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Комини подпалиха две къщи

Комини подпалиха две къщи през уикенда. По щастлива случайност стопаните не са пострадали. Нанесени са обаче материални щети.


Без част от покрива си остана семейство в Драгичево. Домът им пламнал заради необезопасения комин. Огънят унищожил чаост от покрива и 30 кв. м. хоризонтална дървена конструкция. Къщата като цяло е спасена от пожарникарите.


10 кв. м. покрив пък е изпепелен в къща на ул. “Хр. Ботев” в Земен. Причината е самозапалване на сажди в комина.


 

Дървари си направиха Енерго

Дървари си направиха свое Енерго, връзвайки се директно към мрежата на ЧЕЗ.


Работниците били наети да секат гората край трънското село Вукан. Работодателите им от горското стопанство ги настанили в сградата на бившето МТС. Постройката обаче нямала електричество, защото от дълго време никой не я ползвал.


Групата от ксотелското село Градец обаче откзала да мръзне и да стои на тъмно и решила да си осигури екстрите безплатно. Водени от 21-годишният Р.Й. бачкаторите опънали жица директно към електропреносната мрежа. Местните обаче ги натопили за кражбата на ток.

Виладжия набит и ограбен пред къщата му

Виладжия олекна с три бона след засада пред дома му.


Банда обирджии причакали 46-годишния Е.Г. пред портата на къщата му в село Друган към 6.30 часа сутринта в събота. Нахвърлили се върху него, набили  го яко и гож преджобили. Отмъкнали са мобилния му телефон, портфейл с документи и 3 000 лева в брой.


Нападателите са проучили жертвата си и са знаели, че ще носи голяма сума пари, коментират крииналисти. Засега групата, опразнила джобовете на мъжа от Лясковец, не е разкрита.


 

Крадци на метали глозгат селата

Страшно стана по селата. Крадци на метали атакуват къщите и си оглозгват до тухла. Свалят де що има метално, дори бравите от вратите, оплакват се кметове.


Три подобни кражби са отчетени само през уикенда в региона. И те са само по-крупните, дребните никой не ги брои.


Столичен хулиган нападна къща в брезнишкото село Гърло и за няколко часа успя да отмъкне цялата оградна мрежа, барабар с металните колове и металната входна врата. Полицаите от районното в Брезник обаче успяха да заловят кримката - 27-годишният С.Б.

Полицията отчита какво е свършила миналата година

Полицията в Перник вади утре прословутия си отчет за миналата година. Още в началото на декември се заговори, че областната дирекция е в дъното на класация по разкрити престъпления и затова се прави смяна на директорите. Малко след това комисар Диян Нанов сдаде поста.


Дори вътрешният министър Цветан Цветанов нахока дирекцията, че не работи добре. Критиките му бяха най-вече за ширещата се контрабанда с цигари.

Поделението на Агенцията за безопасност на храните в Перник с временен директор

Българската агенция за безопасност на храните - Перник

Със заповед на директора  на  Българската агенция за безопасност на храните д-р Йордан Войнов за ръководител на поделението в Перник  е назначена д-р Елза Драгомирова. Тя ще изпълнява временно длъжността директор до провеждане на конкурс.

Д-р Драгомирова е магистър по ветеринарна медицина и работи в системата от 1993 година – първоначално като участъков лекар в Перник, а в последствие като служител на ДВСК. Предстои й да защити втора магистърска степен по ветеринарна администрация.  

Община Радомир подписва договор за нов водопровод

Красимир Борисов - кмет на Радомир

Договор за безвъзмездна помощ за осъществяването на проект по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) предстои да подпише Община Радомир в скоро време, съобщиха от МОСВ.

По интегрирания воден проект за Радомир са предвидени рехабилитация и разширение на канализационната мрежа, както и обновяване на водопреносната инфраструктура и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води.

Договорът е по поканата за т.нар. проекти "на зелена поляна". По тази схема общините имат шанса едновременно да проектират и строят.

За мишките и хората в Перник - билетите свършват

Драматичен театър "Боян Дановски" Перник

Въпреки огромния интерес, все още има билети за премиерата на спектакъла „За мишките и хората” по Стайнбек под режисурата на Асен Блатечки в Перник, успокоиха от театъра вчере. не се знае обаче дали ще бъде така днес. 

Премиерното представление ще бъде на 16 март от 19 часа в салона на ОДК в Перник.

Преброяването приключва днес в 20 часа

Преброяване 2011

Днес е последният ден от преброяването на населението, припомнят от Националния статистически институт.

До 20 .00 ч. тази вечер преброителите ще продължат да посещават адресите на гражданите.

Глобата за отказ от участие в преброяването е 120 лева.

За хората, които не са преброени и не могат да останат в домовете си, за да изчакат преброителите работят стационарни преброителни пунктове.

Захарта става солена

Захар

Цената на захарта е скочила толкова значително, че вредните бели кристалчета вече стават "солени, констатират купувачи, посягайки за пакет с цена 2 лева.  

От Държавната комисия по стоковите боси и тържищата съобщават и за скок в цените на олиото и брашното.  

Официалните данни за февруари потвърждават, че най-много е поскъпнала захарта - с 22 % спрямо януари.

За месец цените на олиото и брашното са се повишили средно с 6.5 на сто.

Правителството и министрите надолу

Социологическо проучване

Негативните оценки за управлението на правителството на Бойко Борисов надвишават позитивните, сочат данните и от представително проучване на общественото мнение на Институт "Отворено общество" в началото на февруари.

Според тях всеки втори българин е засегнат от кризата.

От октомври 2009 година броят на хората, които дават негативни оценки, се е увеличил от 16 % на 41 %.

Според изпълнителния директор на "Отворено общество" Георги Стойчев спадът на доверие може да се дължи на стила на управление на ГЕРБ.

Партиите призраци разчистени

"Поразчистихме гробището, където имаше партии-признаци", така образно коментира резултатите от последната ревизия на политическите партии в България  председателят на Сметната палата Валери Димитров пред БНР.

В момента у нас има 177 регистрирани политически партии. Преди време в страната е имало 376  политически организации. За сравнение - във Франция действащите са 244, в Англия - 174, а в Германия - 110.

ДСБ настоява за оставката на вътрешния министър

Иван Костов в Стара Загора

ДСБ призова отново премиера Борисов да отстрани Цветан Цветанов от правителството. В противен случай тъмносините ще оттеглят доверието си и от премиера. Това бе решено на Националното съвещание на ДСБ в Стара Загора.

Националното съвещание дава мандат на Националното ръководство да регистрира ДСБ на изборите за президент и за местни власти в състава на Синята коалиция.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.