iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Септември 2011

Разследват инцидента с горящите прашки в Блу пойнт за умишлен палеж

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Пожарът в "Блу пойнт" ще се разследва и за умисъл, обявиха от полицията. ще бъде заведено досъдебно производство. Работи се по всички версии, казаха криминалисти.

Снимки

Бойко бодва първата лопата на АМ "Струма" край Диканя

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Премиерът Бойко Борисов ще забоде първата първата лопата в новата му гордост - автомагистрала "Струма". Той идва с двама министри и цял антураж от пътни шефове утре по обяд край радомирското село Долна Диканя за официалното начало на строежа.

Първата копка ще е на ЛОТ 1 на аутобана на 500 метра преди бензиностанцията "Шел". Осечката  от Долна Диканя до Дупница се финансира от Оперативна програма „Транспорт“.

Гори "Блу пойнт", всички пожарни от региона гасят шивачницата

Пожарът в складовете на Блупоинт в Мошино

Гори гръцката шивашка фабрика "Блу пойнт". Огромен стълб от черен дим се стеле от Мошино до Изток. Пожарни от Перник, Радомир и Брезник са изпратени да гасят огнената стихия.

На място има и линейка. Засега няма данни за пострадали хора, съобщиха от полицията. Пожарите в шивачници са едни от най-рисковите и опасни.

В тези фабрики има много лесно запалими материали и разрастването на огъня е за секунди. "Блу пойнт" е една от най-големите гръцки фирми за бански и бельо. Пернишката фабрика оцеля в кризата, докато други гърци затвориха производствата си.

Снимки

Убиец закопал умъртвения си приятел в Пернишко (видео)

Кървава драма за пари

Убиец нарязал две жертви трион. Преди това  застрелял с пистолет двамата свои приятели заради борчове  към тях. Една от жертвите опитал да изгори. Заровил трупа в Пернишко.  Двамата убити  дали  в заем на приятеля си  23 000 лева. 

Владимир Бошнаков е 28-годишен софиянец. Наркоман, психопат и комарджия. Завършил търговски техникум. Известно време работил като застраховател. Взел от приятелите си Явор около 6 000 лева, а от Емил 17 000 лева.

Владимир много  забавил възстановяването на заемите, защото изхарчил парите.

Фейсбук организира българите на масов протест

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

"Помнете Вие сте Българи, а Българинът е горд и силен господар, той е хуманен и справедлив, той търси отговорност, не подло отмъщение, той справедливо наказва само конкретния виновник и то сурово, но никога не посяга на невинния, той е доблестен и не унижава врага, а го побеждава!"

Това е само един от многобройните призиви, с които хората се самоорганизират ва масов национален протест под мотото „България – събуди се!“ в социалната мрежа Фейсбук.

Пернишките деца ядат най-много шамари

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Децата в Перник най-често стават жертва на насилие. Това сочат данните на НСИ, съобщи вчера Иван Жеков от Български център за джендър изследвания. Статистиката измерва жертвите на насилие на база 1000 души детско население. Резултатите сочат, че в региона на Перник средно 2,5 деца редовно отнасят бой вкъщи, биват тормозени психически или пренебрегвани от родителите си. Същите са показателите и в Плевен, Пазарджик и Разград. Най-малко деца са станали жертва на насилие в Пловдив и Русе. Там показателите са под средния за страната - 1,4.  Столицата попада в златната среда.

Ненко Темелков получи урок за честни избори от дядо си

Перник снимка: за хората и събитията - Ненко Темелков

Той е потомък на комунистическия деец и синдикален водач от началото на 20 век Темелко Ненков. Две години - през 1919 и 1920 е бил и народен представител. Убит е без съд и присъда след кървавия терористичен акт, организиран от БКП на 16 април 1925 г. в катедралния храм "Св. Неделя" в София по време на опелото на генерал Константин Георгиев. Тогава са загинали 193-ма човеци, а ранените са около 500. Темелков определя онези години като време на "Фашизъм" в България, но тъкмо от този период, чрез документи, останали от другия негов дядо Сотир - баща на майка му, пернишкият соц.

VIP фланелка "ГоУемец" пуска Миньор

Перник снимка: за хората и събитията - „ГоУемец"

Ръководството на Миньор - Перник пуска в продажба нов артикул за феновете. Този път това е VIP  фланелка, съобщава Нов спорт.

На лицевата страна е изписано  „ГоУемец", както думата "големец" се произнася от перничани. 

Цецка Цачева плиска менчето за новата учебна година на Университета в Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще присъства на откриването на новата учебна година в Европейският политехнически университет в Перник. Тържеството ще бъде на 1 октомври 2011г. от 10,00ч. в сградата на Университета.

За откриването на новата академична година са поканени посланици, народни предсавители и висши духовници от православната Църква.

Ще бъде проведена и церемония по удостояване с почетното звание Доктор Хонорис кауза на ЕПУ.

Криле на Дикси от оркестъра на ВВС на САЩ в Европа свирят в Перник

Перник снимка: за хората и събитията - оркестъра на ВВС на САЩ в Европа

Музикалната  формация ``Криле на Дикси`` от оркестъра на Военновъздушните сили на САЩ в Европа ще свири в Перник на 4 октомври 2011 г. (вторник) от 17.00 ч. пред  Двореца на културата .
Оркестърът представя САЩ и Военновъздушните им сили на най-високо равнище на дипломатически и церемониални събития, както и на събития на международната общност.

10% по-евтино парно в Перник - само за редовни абонати

Перник снимка: за хората и събитията - Стойчо Василев

"Топлофикация" - Перник ще прави 10-процентова отстъпка на всеки абонат, който плати на време сметката си за парно отопление и топла вода, обяви изпълнителният директор на дружеството Стойчо Василев.

Мярката ще влезе в сила през новия отоплителен сезон и цели да стимулира потребителите да се издължават редовно, предаде БТА.

Дружеството ще фиксира максимална цена на топлата вода, над която никой няма да плаща, обеща Василев.

Литературно студио "Пегас"

Екипът на Литературно студио Пегас

Литературно студио “Пегас” е наследник на литературен клуб “Пегас”, създаден през 1998г. в VII ОУ "Г.С. Раковски" - гр. Перник и на литературна школа „Пегас” към читалище „Елин Пелин”. Ръководител - Лиляна Манова. Младите дарования участват в регионални, национални и международни конкурси за поезия и проза.

В 10-годишната си история студиото има над 400 публикации, 100 грамоти от над 70 български и чуждестранни конкурси.

Стара китайска поговорка казва, че когато ученикът бъде готов, учителят ще се появи. Така и стана.

Крадци пребиха колега

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Крадци заформиха як кютек по между си и пратиха един от групат в болница.

Инцидентът между тримата криминално проявени е възникнал   вчера, около 19,50 в пернишкия кв. „Стара Тева”. 36-годишния Б.И. и П.Г./45 г./ влезли в пререкания с 69-годишния Г.Н. Възрастния мъж извадил газов пистолет за да се отбранява и тогава двамата му нанесли побой, от който получил три счупени ребра и кръвонасядане в областта на очите. И тримата участници в екшъна са известни на полицията крадци.

Превърнаха апартамент в магазин за нелегална пиячка

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

380 къса цигари и 48 литра алкохол без бандерол са иззели вчера служители на Икономическа полиция.

Органите на реда проверили жилищна сграда в гр. Радомир, собственост на 49-годишната П.Г. При претърсване на помещенията са намерени и иззети 48 литра ракия и 200 къса цигари без акцизен бандерол.

При проверка на таксиметров автомобил, управляван от перничанина П.С./38 г./, са открити 180 къса цигари. Колата е спряна на ул. „Св. св. Кирил и Методий” в областния център.

Панихида и възпоменание за жертвите на комунизма организират в Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

По утвърдена от 10 години традиция днес - 29 септември 2011г., в Перник ще има панихида и възпоменание за избитите българи от т. нар. Народен съд в първите години след комунистическия преврат на 9 септември 1944 г.

Приканва се гражданството да почете всички онези български политици, офицери и интелектуалци, които са били убити, репресирани, затворени в лагери без съд и присъда само защото са отказвали да приемат стандартите на комунистическия светоглед или просто защото са изглеждали или мислели по-различно.

Кандидати за кметове на общините в област Перник

Местни избори 2011

Кандидати за кметове, издигнати от партии, местни коалициии и инициативни комитети  вече са в надпревара за кметските места не само в областния център Перник, но и в по-малките общини на областта.  На местни избори 2011 в Радомир и Брезник за стола на градоначалника се състезават по 11 претендента. В Трън са петима, а в най-малката община Ковачевци – четирима. Ето ги и кандидатите:

Кандидати за кмет на община Брезник:

Сърцето бие уморено

Перник снимка: за хората и събитията - д-р Александър Алексиев

Днес - 29 септември 2011  е Световният ден на сърцето. Статистиката показва, че 60% от българите умират от сърдечно-съдови заболявания, коментира по този повод  кардиологът д-р Александър Алексиев. Отскоро бившият шеф на пернишката белодробна болница отново работи в Националната кардиологична болница в София. За жалост и там негови пациенти са много  перничани със сърдечни проблеми.   

 

Миньор подарява жълто-черни кибрити

Перник снимка: за хората и събитията - Кибрит Yellow & Black

С билетите за  предстоящия домакински мач на Миньор срещу Литекс ще има подарък. Кибрит Yellow & Black ще получат първите 500 човека, които платят по 5 лева за вход. Срещата е тази събота  - 1 октомври, от 16:00 часа на "Стадиона на мира".

След победата на Миньор срещу Монтана с 3:1,  отборът вече се успокои в средата на класирането и дори се изкачи на седмото място с актив от 11 точки.

 Старши треньорът на Миньор Стойчо Стоев днес ще даде брифинг преди мача с Литекс. Билетите са срещата са в продажба на обичайните места.  

Ковачки иска свои общински съветници, за да не купува чужди

Перник снимка: Ковачки за хората и събитията

„Не искам безумна власт. Аз искам предприятията ни работят.  Ако имаме представители в Общинския съвет, които да защитават нашите интереси, ще съм доволен. Не искам да купуваме с 10-20 хиляди лева съветници, за да гласуват някое решение”. Това заяви бизнесменът Христо Ковачки в Перник. Във видимо приповдигнато настроение , той произнесе дълго слово, изпъстрено с цветисти изрази.

Снимки

Пред Георги Първанов кандидат-кметове се подписаха да не купуват гласове

Сите кандидати за кметове заедно без малко

Шестима от всички десет кандидати за кмет на Перник се подписаха днес, че няма да купуват гласове. Това стана под споразумение, подготвено отгражданската организация Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) и в присъствие на областният му координатор в Перник Георги Първанов.
 
С подписа си кандидатите за кмет на Перник  се ангажираха да спазват 15 принципа за честни избори и политическа почтеност и толерантност по време на предизборната кампания, с които те предварително са били запознати.
 

Снимки

Криминални новини от Перник

Перник снимка: за хората и събитията - ОДМВР - Перник

 

 

Доскорошен пандисчия свил прахосмукачка

Вчера, около 07,30 ч. органите на реда забелязали съмнително лице до жилищен блок на ул. „Ю. Гагарин” в пернишкия кв. „Изток”. При направената проверка се оказало, че това е 22-годишен перничанин с инициали В.Л. Младежът бил добър познайник на ченгетата, заради  множество криминални прояви.

Само преди около един месец присъдата му изтекла и бил освободен от затвора.

Онлайн магазин за обков и крепежни елементи на Авлон

Интернет магазин за обков и крепежни елементи на Авлон ЕООД, обслужван от екипа на фирмата. Вие можете да разчитате на нашата прецизност и коректно отношение, също както и във всеки един от физическите ни магазини.

Подновяват делото за убийството пред "Соло"

Перник снимка: за хората и събитията - Илиян Тодоров

Софийският градски съд ще заседава днес - сряда по делото за двойното убийство пред дискотека "Соло", след като магистратите назначиха нова техническа експертиза на видеозаписа от инцидента, съобщава АСН.

Подсъдим за престъплението, извършено на 18 април 2009 година, е Илиян Тодоров от Перник. Според обвинението при сбиване пред клуба той е ранил с нож смъртоносно Кирил Въжаров - вратар на националния отбор по хокей на лед, и Васил Александров. При инцидента е пострадал тежко и Кирил Димитров.

Вдигат цената на парното от 1 октомври

Перник снимка: за хората и събитията - парното поскъпва

С 0,72% до 87,384 лв./мвтч ще поскъпне парното в Перник след вчерашното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за поскъпване на природният газ. Все още няма официално изявление от Топлофикация - Перник по темата, но поскъпването на синьото гориво не се отразява сериозно на пернишкото топло, което се получава от въглища, а не с газ.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.