iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Юни 2015

Публикуваха в Държавен вестник зони за опазване на дивите птици

Публикуваха в Държавен вестник зони за опазване на дивите птици 06_1435671573

Защитените зони за опазване на дивите птици „Кочериново” и „Мещица” са с първите утвърдени планове за управление, като документите са изработени с европейски пари и са обнародвани в Държавен вестник, като вече са влезли в сила, бе съобщено на пресконференция в РИОСВ-Перник.

Приключи проект между Бремен в Германия и Перник

Приключи проект между Бремен в Германия и Перник 06_1435671315

Приключи проектът "Академия за европейско гражданство", който е по програма "Регионални партньорства". Проектът функционира за период от две години.

Целта на проекта е изграждане на едно устойчиво трансгранично партньорство между двата региона - Бремен Германия и Перник България - поясни Гергана Сергиева - старши експерт в РИО - Перник.

Историческият музей организира забавления за децата през лятото

Историческият музей организира забавления за децата през лятото 06_1435670872

Регионален исторически музей в Перник обещава на децата едно незабравимо лято с разнообразни забавления, занимания и много творчество, като през месеците юли и август всеки делничен ден от 8.30 до 12.30 часа в музея ще се предлагат за малки перничанчета организирани забави.

Има желаещи за поста на Христо Янев в "Миньор"

Има желаещи за поста на Христо Янев в "Миньор" 06_1435670617

Веднага след като стана ясно,че Христо Янев напуска “Миньор” и отива в ЦСКА, няколко човека са проявили желание да водят “чуковете” през новия сезон. Това съобщават от клуба.

"Ислямска държава" започна да обезглавява и жени

"Ислямска държава" започна да обезглавява и жени 06_1435670156

Групировката "Ислямска държава" е обезглавила две жени. Това е първият подобен случай в историята на организацията, съобщи Сирийският център за човешки права. Това предаде Ройтерс.

Синоптици прогнозират нормален юли

Синоптици прогнозират нормален юли 06_1435669815

Със сигурност няма да се повтори лятото от миналата година с толкова много валежи, казва Красимир Стоев, който е синоптик от Националния институт по хидрология и метеорология към Българската академия на науките. Той е завършил е Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, специалност „Физика”. Ето и интервю с него:

- Г-н Стоев, ще ни зарадва ли най-сетне лятото през юли?

Ще могат да лекуват пациенти на хемодиализа у нас с нови лекарства

Ще могат да лекуват пациенти на хемодиализа у нас с нови лекарства 06_1435669529

Инфектираните с хепатит C пациенти, които са на хемодиализа или са развили чернодробна цироза, вече ще могат да бъдат лекувани у нас с революционни медикаменти. Лекарствата са три и не съдържат интерферон, като вече са достъпни на българския пазар.

За други два медикамента е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък.

Длъжници ще могат да обжалват запор на сметката в срок от 7 дни

Длъжници ще могат да обжалват запор на сметката в срок от 7 дни 06_1435668419

Длъжници, чиято банкова сметка, в която постъпва заплата или пенсията им, е била блокирана, ще могат да обжалват запора до 7 дни. Такова решение взе ВКС след две години и половина обсъждане на проблема.

Сега за решението на казуси с пресрочено погасяване на задължения няма фиксиран срок и понякога това може да отнеме месеци.

Закъснелите ученици ще повтарят от 1 до 4 клас

Закъснелите ученици ще повтарят от 1 до 4 клас 06_1435667960

Закъснелите ученици, които са с три години над възрастта за съответния випуск, ще повтарят учебната година от 1-ви до 4-ти клас, ако имат слаб успех. Това предлага Законопроекта за предучилищно и училищно образование, който бе приет на второ четене от депутатите от образователната парламентарна комисия.

Освен че ще повтарят годината, ако се налага, те ще

Отлагат поскъпването на тока с един месец

Отлагат поскъпването на тока с един месец 06_1435667537

Един ден преди края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да даде месец отсрочка за новите цени на тока.

Ще проверяват плажовете у нас

Ще проверяват плажовете у нас 06_1435667189

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на плажовете по родното Черноморие, като целта е да се осигури правото на гражданите при почивката им 50% от всеки плаж да се ползва свободно.

Според закона за устройството на Черноморското крайбрежие - не по - малко от 50 на сто от площта на всеки плаж трябва да бъде предназначена за свободно ползване.

Последната минута на юни 2015 ще е 61 секунди

Последната минута на юни 2015 ще е 61 секунди 06_1435666989

Последната минута на юни 2015 ще продължи 61 секунди, като това се налага, защото Земята постепенно забавя въртенето си, а човешкото време се измерва от извънредно точните атомни часовници.

Когато разликата между "земното" и технологичното време надвишава 0,9 секунди, се прави корекция на универсално координирано време - UTC, познато и като времето по Гринуич.

Бизнесът ще казва как да се подготвят кадри

Бизнесът ще казва как да се подготвят кадри 06_1435666740

Обсъждат как държавата и бизнесът да си партнират при подготвянето на кадри за индустрията и в частност на строителния бранш. На този въпрос отговарят министри, представители на бизнеса, училища и университети в третата национална дискусия "Да! На българската икономика".

Юпитер и Венера ще се докоснат през тази нощ

Юпитер и Венера ще се докоснат през тази нощ 06_1435666233

През тази нощ най-ярките планети на нощното небе Юпитер и Венера толкова много ще се приближат една до друга, че погледнато от Земята ще изглежда така, сякаш се докосват.

По време на "целувката си" те ще приличат на митичната Витлеемска звезда. Планетите ще изпълняват "космическия си танц" в продължение на повече от седмица, съобщава списание "Sky & Telescope”.

Изграждат пречиствателни станции по морето

Изграждат пречиствателни станции по морето 06_1435666020

Ще се инвестират близо 300 млн. лв. за по-чисто море само през този летен сезон, като вече бяха открити две пречиствателни станции във Варна и Поморие, които правят по-безопасна водата за къпане на почти 420 000 туристи и жители на градовете.

Предстои да бъдат пуснати и още 2 проекта. Първият - за дълбоководното

заустване на

отпадните води

на 2,5 км навътре

в морето

Парното в София ще е по-евтино през следващия сезон

Парното в София ще е по-евтино през следващия сезон 06_1435665716

Зимният сезон на 2015-2016 г. парното в София ще ни излезе с 13% по-евтино от предишния сезон, прогнозира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Комисията днес определи цените на топлинната енергия и на електроенергията от висококомбинирано производство от 1 юли за 35 топлофикации.

Жертвите на жегите в Пакистан се увеличават

Жертвите на жегите в Пакистан се увеличават

Над 1300 достигнатха жертвите на аномалните горещини в южната пакистанска провинция Синд, като само за изминалото денонощие са починали още около 30 човека.

По данни на регионалните власти, от жегите са починали 1 334 души, като 1234 от тях са починали в пристанищния град Карачи. Още около 10 хиляди души са били хоспитализирани със слънчеви удари.

Световната банка смята, че ще има голям спад на населението у нас

Световната банка смята, че ще има голям спад на населението у нас 06_1435663877

Ускоряване на делата за несъстоятелност, осигуряване на последователното прилагане на закона, подобряване на механизмите за справяне с корупцията и засилване на мониторинга на представянето на съдебната система. Това се препоръчва на България от Световната банка в резултат на доклад върху производителността в страната.

Крадци обират туристи на плажа с уреди за нощно виждане

Крадци обират туристи на плажа с уреди за нощно виждане 06_1435663055

Несебърски полицаи заловиха крадци с уреди за нощно виждане, като тримата арестувани са криминално проявени и са гастрольори от Ямбол. Тази група наела квартира в Несебър и през нощта се пускала из дебрите на плажа.

Електрически уреди Делимано

Електрически уреди Делимано 06_1435659164

Електрическите уреди са сред най-важните в домакинството особено ако нямате много време за прекарване в кухнята. Всеки ден отделяме по много време в приготвяне на вкусна храна. А какво би станало ако можем да спестим част то това време за себе си и въпреки това да не правим компромис с храната? Делимано разработва за теб специални уреди, които са незаменими помощници в кухнята.

Младите у нас искат да са чиновници

Младите у нас искат да са чиновници 06_1435654277

Младите хора у нас предпочитали да са чиновници, въпреки че IT секторът, машиностроенето и аутсорсингът се нуждаят от няколко хиляди работници, стана ясно от думите на изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев на форум за младежката заетост.

Болниците ще могат да се продават и на парче

Болниците ще могат да се продават и на парче 06_1435653945

Здравното министерство няма план или списък с болници, които потенциално биха били предложени за приватизация. Това ще стане ако парламентът приеме предложението на МЗ да отпадне мораториумът върху раздържавяването на 72 държавни лечебни заведения, считани за гръбнак на здравеопазването.

Малкият и средният бизнес у нас могат да пострадат от гръцката криза

Малкият и средният бизнес у нас могат да пострадат от гръцката криза 06_1435653620

Българският бизнес е умерено притеснен от задълбочаващата се криза в Гърция, след като в неделя правителството на Алексис Ципрас обяви банкова ваканция до 7 юли.

Журналист ще проведе дискусия в Перник по покана на БСП

Журналист ще проведе дискусия в Перник по покана на БСП 06_1435653118

Дискусия на тема „България в 21-век, проблемите на мира, войната и тероризма” ще се състои на 30 юни 2015 г. Тя ще бъде от 17:30 ч в конферентна зала на Двореца на културата в Перник.

Членове от гражданско движение „Модерна България” ще дискутират с перничани проблематиката. От движението ще говорят за тяхната инициатива срещу разполагане на тежко въоръжение на територията на България.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.