iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ябланишкото ждрело, село Трънска Банкя

Ябланишкото ждрело, село Трънска Банкя

Ждрелото на р. Ябланица се намира в Трънско, близо до сръбската граница. Изходен път е с. Банкя (Трънска Банкя). Екопътеката до ждрелото и в него е част от Трънската екопътека. До с. Банкя се стига по отклонение на север от пътя Брезник - Трън, на около 2-3 км преди Трън. След около 5 км влизате в селото. Минава се през малък мост, след който се завива вдясно, където е подходящо да се оставят колите. 50 метра по - надолу има пътека, която тръгва нагоре към планината. След около 200 метра има отклонение на пътеката вдясно, откъдето започват табелите за ждрелото. Важно е да се знае, че пътеката не свършва при пещерата. След нея има още множество мостове и невероятни красоти.
По протежение на ждрелото са изградени десетки дървени мостчета, стълби и парапети, които на места са на височина около 20-30 метра. Реката е образувала няколко малки водопада, а отвесните скали от двете и страни на места са на не повече от 2 метра една от друга. Най - впечатляващото място от екопътеката е Зелени вир. Представлява голям и дълбок вир, който се пълни от малък водопад.
Източник: Туристически дестинации в област Перник https://www.facebook.com/media/set/?set=a.483761345016203.113249.4833682...

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.