iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Емисари на руското правителство посетиха Църногорския манастир Св. Св. Козма и Дамян

Новини за Перник от iPernik

Зографи от Москва може да изпишат новия храм, именуван на руския светия  Силуан Атонски

Емисари на руския премиер Владимир Путин посетиха вчера Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над село Гигинци. При последното  идване на  Путин в България, което съвпадна с храмовия празник на светата обител, от българска страна имаше настоятелно предложение Путин да посети манастира. Заради краткия му престой в страната, това нямаше как да стане, но към обителта има определен интерес от руска страна.

Студенти от Държавната академия за славянски култури в Москва, под ръководството на свои преподаватели,  може да  изографисат новата черква "Св. Силуан Атонски" в Църногорския манастир,  съобщи  вчера проф. Захари Захариев - председател на Федерацията за приятелство с Русия и народите от ОНД и на Фондация „Славяни”.

Инициативата може да се осъществи  по българо-руски проект, в който партньори ще бъдат манастира  и академията в Москва.

Руската страна проявява интерес към Църногорския  манастир заради добрите му връзки  със Света гора и с руското монашество там. Освен това за първи път на Балканския полуостров храм  ще носи името на руския светия от най-ново време св. Силуан, обясни проф. Захариев. По думите му по тази причина  Църногорският манастир се превръща в символ на връзките между България и Русия и руската и българската православна Църква.  

Вчера  манастирът беше посетен от съветника по културните въпроси в руското посолство Сергей Фошкин и представителят на Руската православна Църква у нас йеромонах Зотик. Те донесоха за манастира  икона на Иисус Христос  и руски православни книги и разгледаха новия комплекс. Проф. Захари Захариев и главният секретар а фондация „Славяни” Райна Терзиева бяха с тях.

На вкусен обяд, приготвен от отец игуменът на манастира архимандрит Евгений, който се слави с невероятните си кулинарни умения,  гостите обсъдиха с домакините възможностите за ползотворно сътрудничество в бъдеще. По глътка домашна ракия и манастирско вино са разрашени при посрещане на добри гости, обясниха отците. Дядото беше приготвил неповторимия си манастирски боб, гарниран със селска туршия по негова рецепта. Гозбите са вкусни и защото са благословени, убедиха са гостите.   

Очаква се през пролетта на следващата година Светата обител да бъде посетена от официална руска делегация, която ще донесе и дарове от руското правителство. Засега е сигурно, че от руснаците в манастира ще бъдат дарени богослужебни одежди, но се очаква и по-сериозна подкрепа. Много е възможно в делегацията да е включен и високопоставен представител на Руската православна Църква, предположи проф. Захариев, на когото предстоят скоро срещи в Москва.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.