iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сметната палата слага ред в управлението на общинската хазна в Перник

Сметната палата слага ред в управлението на общинската хазна в Перник

Нови правила за управлението на общинския бюджет в Перник прие на сесия Общинският съвет. Поправките са по препоръка на Сметната палата, постъпили с доклад през март тази година. Проверката е била за минал период, но препоръките се отнасят за действия на кмета сега и вбъдеще.
 
Съветниците решиха Кметът да внася отчета за изпълнението на бюджета за съответната година и бюджета на общината в законоустановения срок.
 
Освен това при изготвянето на основния финансов документ кметът ще трябва да предвижда приоритетно пари за разплащане на просрочени задължения от минали години.
 
Ползването на суми от извънбюджетни и фондови източници и банкови институции ще се извършва само при възникване на недостиг на средства при изпълнението на бюджета, като за всеки конкретен случай ще се иска отделно решение на съветниците.
 
При извършване на замени на общински имоти в предложенията и решенията за тяхното приемане ще се записват мотивите за целесъобръзност и ползата на Общината от тези заменки.
В Наредбата за съставяне, изпълнение и отчитане на бюджета на община Перник също ще бъдат внесени корекции.
 
В едномесечен срок от премането на бюджета кметът ще трябва да утвърждава със заповед разпределение на бюджета по месеци за съответната година.
Кметът се задължава да представя информация за текщущото изпълнение на бюджета, извънбюджетните сметки и фондове в срок до първи септември на съответната година.
 
Изрично се записва и, че отчетите за изпълнението и преключването на бюджета, извънбюджетните сметки и фондове и общинския дълг се представят след публично обсъждане от местната общност в сроковете за приемане на бюджета за следващата година.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.