iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат по-ниски пенсии за доносници, агенти и Живковата номенклатура

Искат по-ниски пенсии за доносници, агенти и Живковата номенклатура

Да се намалят пенсиите на работилите в комунистическата Държавна сигурност и тоталитарни организации до нивото на средната пенсия в страната. Това предлагат с Петиция до Народното събрание група общественици и политици. Идеята им от няколко дни е качена на сайта bgpetition.com.
 
Според авторите парламентът трябва да приеме поправки в Кодекса за социалното осигуряване, така че пенсиите, получвани днес и в бъдеще от работилите през периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г. щатни служители на Държавна сигурност, разузнавателните служби на Българската народна армия , Вътрешни войски, Разузнавателния отдел на Гранични войски, а също и щатните платени функционери на БКП, ДКМС, Отечествения фронт, БЗНС, Съюза на активните борци против фашизма и капитализма, Българските професионални съюзи, да бъдат намалени до нивото на средната пенсия в страната.
 
Инициаторите на Петицията се мотивират, че комунистическата власт в България се е базирала на широка мрежа от служби за сигурност, които, прилагайки незаконосъобразни методи, нарушаващи основните права на човека, фактически са изпълнявали ролята на политическа полиция. Тя е имала за цел да опази власт, която е нарушавала човешките права, лишавала е обществото от свободата на словото и е прилагала терор и унизително отношение.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.