iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигнаха параклис над изворче на св. Петка в Джинчовци

Параклис над изворче с лековита вода, наречено на света Петка вдигнаха в трънското село Джинчовци. След като възстановиха храма "Св. Николай" в селото, който беше тържествено обновен през есента на миналата година, сега в пограничното село довършват нов Божи дом.
 
Преданието разказва, че просиялата в святост Петка сама е пила вода от това кладенче, преди да се отправи към Йорданската пустиня. Спомените на хората пазят много случки за изцеление на болни. Затова и до днес на големите християнски празници при извора идват хора от цяло Трънско и дори от близките села, които са на сръбска територия.
 
Аязмото е на границата на имота на на стар джинчовски род. Потомците на фамилията разказват за своята баба Димана Кьосина -сурова трънчанка, която дълго време била глава на цялата фамилия. Баба Димана пиела вода от кладенчето и много обичала да си мие лицето с тази вода, за да бъде хубава. Освен хубава, била и дълголетница - живяла почти 100 години.
 
Едно време в Трънско нямало и педя земя, която да не била обработвана. Така многобройните фамилии осигурявали комат хляб за нароилата се челяд. Заради беднотията и баба Димана изоравала нивата чак до кладенчето. Тогава между него и имота на рода нямало ограда, все пак всяка бразда носела хляб на голямата фамилия. Един ден волът слязъл много ниско до водата и можело да бутне камъка. Тогава от тревата излязла малка змия и го ухапала по крака. Волът паднал мъртъв с пяна на уста, а Баба Димана се разпоредила на 5 метра от кладенчето да не се оре. И когато сложили ограда, между "Света Петка" и нивата останал коларски път.
 
Разправят още как някога, някой си лош човек отрязал хубаво дърво, защото му пречело да минава по пътя. Света Петка го наказала сурово и оттогава около изворчето се секат само дървета, които са изсъхнали и с падането си може да разрушат кладенчето. Но и тогава никой не взима дървата за огрев. Просто се оставят наоколо и изсъхват.
 
Сега за строежа на новия параклис са отрязани само няколко саморасляка над кладенчето и стари клони. Нищо друго, увери Богинка Матеева , потомка на баба Димана. „Понеже кладенчето се намира на края на нашия имот и нашият род се е грижел за него винаги, сега на мене са падна задължението да организирам строежа", сподели тя. Приела е градежа като своя задача да се направи нещо трайно, което да е съвременно и в същото време да се запази автентичността на святото място.
 
Дървени кръстовете за покрива подарила Бойка Соколова. В градежа се включи и сторителят на черквата Михаил Михайлов отново с доброволен труд. Покривът е направен като дарение на материали и безвъзмезден труд от Николай Бойчев. Сега подготвят и водосвет на святото място.
 
На 11 юли ще бъде обновен друг храм в Трънско - голямата църква в село Цигриловци.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.