iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С колко ще поскъпне хлябът с новите цени на газ и ток?

Повишението на цените на газ и ток неминуемо ще доведе до по високи цени на Хляб, месо, мляко и други стоки от първа необходимост. За това алармираха търговци и производители, след вчерашното решение на ДКЕВР за увеличение на цените на природния газ с 24.63% и на ел.енергията с малко под 2%.Според хлебопроизводителите, цената на хляба ще скочи с около 5 стотинки за килограм. В момента килограмът хляб струва между 1 лев и 1,20 лв.
 
По-високите цени на газа обаче ще оскъпят и самите продукти, от които се произвежда хляб.
 
От големите хлебопроизводителни фирми предричат разширяване на сивата икономика, тъй като много от малките, но легални фирми отново ще преминат към сивия сектор. Производителите ще бъдат засегнати много повече отколкото търговците, смятат още те. Те се опасяват, че увеличеното "сиво' производство може да доведат до фалит производителите от легалния сектор.
 
Само преди месец същите производители поискаха гарантирана минимална цена на хляба от 90 стотинки.
 
Млекопреработвателите също предупредиха ,че поскъпването няма да подмине и техните продукти. При месото - увеличението ще е с около стотинка-две за килограм и още няколко стотинки, заради периодичното поскъпване на петрола.
 
Вчера от Евростат официално съобщиха, че България е една от страните с най-евтина храна в ЕС. Пред нас са единствено Румъния и Полша, като хлябът и цигарите у нас са най-евтини в Европа./БЛИЦ
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.