iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трънчани на шопинг туризъм в Сръбско

Трънчани на шопинг туризъм в Сръбско

Докато гърци и румънци пълнят торбите у нас, ние зареждаме хладилниците от западните ни съседи. По 20 души на ден мъкнат сакове с провизии през браздата в трънското село Стрезимировци.
 
Пешаците пазаруват в бакалията, която е на метри от нашата рампа. Малкото магазинче, направено да обслужва шепата старци от селото, останало в сръбска територия след Ньойския договор, сега прави оборот колкото голям хипермаркет. Едва смогваме с доставките, хвалят се комшиите.
 
Цяло Трънско се изхранва от близките сръбски градове, разказаха жителите на Стрезимировци. От няколко седмици дори софиянци прескачали през браздата, за да се запасят с евтина храна. Кило кайма оттатък границата излиза 5 лв. Седем лева пък е цената на омесена с подправки за плескавици. У нас каймата излиза с около левче повече. Колбасите в Сърбия са от месо, а не като нашите от соя, обясняват местните.
 
Куфарната търговия започна още преди няколко месеца с цигари. След като у нас папиросите рязко поскъпнаха, старците от Стрезимировци потеглиха с бастуните към ГКПП-то и си решиха проблемите с никотиновия глад. Сега баби и дядовци пафкат Winston за два лева кутията. Тютюнът е с високо качество и не отстъпва на българското бяло "Виктори". Само дето разликата е почти 3 лв. След отмяна на визите и децата и внуците идват всяка неделя, за да се запасяват с марката. Дори луксозното "Марлборо" със сръбски бандерол е по-евтино и излиза петарка./ Стандарт

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.