iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Интегрират ромите в Трън със спечелени социални проекти

Интегрират ромите в Трън със спечелени социални проекти

Три социални проекта, насочени към интеграция на ромското население е спечелила и ще осъществява община Трън. В сградата на старата трънска гимназия ще бъде настанен  Център за социална подкрепа, обясни кметът Станислав Николов.
 
Той ще решава проблеми, възникващи между родители и деца, каквато дейност в общината е вършена и досега. Социалната услуга е нужна защото  за миналата учебна година 20 деца са били застрашени от отпадане от училище, основно заради възникнали проблеми вкъщи.
 
Спечелихме още два проекта, също със социална насоченост, поясни кметът Николов. Единият предвижда да бъдат назначени 35 социални асистента, които ще поемат грижата за възрастни бедни и болни хора по селата.Още пет до шест души ще бъдат назначени по втория, също предоставящ социални услуги проект.
 
Така поне малко ще се намали безработицата в региона и ще се осигурим нормална грижа на бедните и болните хора, допълва кметът на граничната община.
 
Стойността на трите проекта е в размер на 600 хиляди лева.
 
В Трънско има 52 села. Голяма част от тях са отдалечени от града и са обезлюдени. Това са и причините хората, които живеят в тях трудно да получават социална и медицинска помощ. С реализирането на трите проекта управата на града се надява тези проблеми да бъдат решени.
 
Населението в Трънско е намаляло десетократно през последните 70 години. Ако тенденцията се запази, след 10 г. селата ще са напълно обезлюдени.
 
37 хиляди души са населявали Трънско през 1939 г., а сега официалният им брой е 4 400.
 
За да спре процесът на обезлюдяване са необходими стимули за граничните райони, смята Николов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.