iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сексът е полезен за мозъка

Сексът е полезен за мозъка

Учени от университета "Принстън" доказаха с лабораторно изследване, че сексът помага на мозъка да расте, съобщи PLoS Onе, цитиран от БТА.
 
Целта на изследването била да провери дали приятните, но стресиращи преживявания могат да имат обратен ефект. Учените сватосвали плъхове по веднъж дневно или само веднъж на две седмици. Те измервали нивата на хормони на стреса, наречени глукокортикоиди, за които се предполага, че отговарят за пагубния ефект на неприятните преживявания върху мозъка.
 
Сравненията с девствени плъхове показали, че и двете групи полово активни животни имат увеличение на броя на невроните в хипокампуса. Това е част от мозъка, свързана с паметта, чиито клетки са особено чувствителни към неприятни преживявания. Изследването установи, че колкото повече секс правели плъховете, толкова повече се увеличавал мозъкът им и връзките между мозъчните клетки.
 
Плъховете, които правели секс само веднъж на две седмици имали повишени нива на хормоните на стреса. Гризачите с опит в секса се оказали и по-малко тревожни от девствените. Те по-бързо започвали да ядат храната в непозната среда.
 
Резултатите от изследването показват, че макар и хормоните на стреса да имат пагубен ефект върху мозъка, той може да бъде преодолян, ако отключилото ги преживяване е приятно. /actualno.com
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.