iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпускат средства за укрепване на свлачището край Трънска Банкя

Отпускат средства за укрепване на свлачището край Трънска Банкя

Правителството отпуска средства за укрепване на свлачището край трънското село Банкя. Решението беше прието вчера на заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, ръководено от председателя й - вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщиха от правителствената прессслужба.
 
Община Трън разработи и внесе за одобрение в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет проект на стойност около 600 000 лв. Това стана след като в средата на май т. год. в следствие на обилни дъждове земните маси се свлякоха, затвориха пътя между Банкя и Трън и станаха заплаха за скъсване на главния водопровод за града.
 
Проектът предвижда изграждането на подпорни стени с дължина от около 100 м. Те са над и под пътя, като се цели така да се прекрати свлачищната дейност. След това ще се асфалтира и самият пътен участък.
 
На вчерашното заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС са разгледани 418 искания, постъпили от общини в страната.
 
На одобрените 275 от тях за възстановяване на жилищни сгради, засегнати от проливните дъждове през последните месеци, ще бъдат отпуснати средства на обща стойност 11 174 524 лева.
 
За селата от община Ружинци, област Видин, пострадали от градушка и поройни дъждове на 6-ти август, ще бъдат отпуснати 276 984 лева. Средствата ще послужат за закупуване на строителни материали, необходими за възстановяване на 202 жилищни сгради.
 
На община Съединение, област Пловдив, се предоставят 1 630 522 лева за разплащане на разходите, извършени при спасителните, неотложните и аварийно-възстановителни работи след бурята от 27-ми юли.
 
4 361 214 лева се отпускат за укрепване на брега на река Дунав в градската част на Лом. Предвидени са средства за корекции на диги на територията на общините Севлиево, Сандански и Две могили.
 
Освен община Трън, за укрепване на свлачище средства ще получи и община Бобов дол.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.