iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увековечиха в речник трънския говор

Директорът на Регионалния исторически музей в Перник Симеон Мильов и краеведът Иван Ерулски събраха в книга речник на трънския говор. Над 6000 диалектни думи и много гонетки, песни, гатанки, топоними съдържа уникалният труд на двамата автори. Над две години Мильов и Ерулски работят по събирането на думите и текстовете на неповторимия трънски говор.
\"В света съществуват 6700 езика и над 25 000 диалекта. Много от диалектите изчезват. Затова ние, представяйки този речник, искаме да съхраним един уникален говор\", каза директорът на музея Симеон Мильов. Този уникален диалект днес говорят едва няколкостотин възрастни хора в Трънско. Младите знаят отделни думи и изрази, но езика като цяло - не. Затова и авторите са положили невероятен труд, за да го съхранят такъв, какъвто е бил в началото на миналия век.
 
Авторите
 
Симеон Мильов е роден в село (сега град) Батановци на 18 февруари 1947 г. Завършил е основно образование в родното село, а средно - в Техникума по фина механика и оптика в София. Завършил е Института за културно-просветни кадри в Благоевград, специалност \"Театър\", а през 1978 г. и Софийския университет - специалност \"Етнография\". Още като ученик е работил като стругар, шлосер и конструктор в Циментовия завод в Батановци. По-късно е бил учител, директор на училище, работил е в културни институти, а от 1998 г. е в Националния исторически музей. В момента е директор на Регионалния исторически музей в Перник. Автор е на над 200 статии в централния и местен печат, на три самостоятелни книги и няколко в съавторство.Иван Ерулски е роден през 1950 г. в село Ерул, Трънско. Работил е като учител, журналист, организатор културна и издателска дейност в Общински комплекс \"Дворец на културата\"-Перник. Сега работи в Регионален исторически музей-Перник.
В средата на 60-те години на миналия век се записва в пернишкия Техникум по металургия и добив на черни и цветни метали. После се прехвърля в кюстендилския Техникум по хранително-вкусова промишленост. Завършва военно училище, след което става учител по военно дело, физкултура и технологично обзавеждане на заведенията за обществено хранене. От няколко години работи в Регионалния исторически музей в Перник.
Иван Ерулски е автор и съавтор на 30 книги, повечето от които исторически и краеведски.
 
Как се ражда идеята за речника
Още преди години Иван Ерулски придружавал в Трън Николай Хайтов, където големият писател представял новоизлязла негова книга. Трънчани го засипали с въпроси и коментари, но Хайтов не разбирал какво го питат и говорят и се наложило постоянно да пита спътника си да му превежда. Останал очарован от невероятния говор, Хайтов посъветвал Ерулски да събере в книга думите, приказките, песните. Така те ще останат за поколенията. Още тогава той прегърнал идеята, но нямал средства за събиране и издаване на речника. Такава възможност се открила едва преди две години и работата започнала.
Някогашните трънчани са имали в говора си над 6000 думи. За сравнение младите хора сега общуват с не повече от 300 думи, твърдят съставителите на книгата. Не по-различна е картината и с езиковото богатство в парламента./Вяра
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.