iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тази събота и неделя в "Църква" ще се съберат на фестивал хора с увреждания

Пернишкият квартал \"Църква\" отново ще бъде домакин на Трети републикански фестивал на хората с увреждания. Това съобщи председателят на Съюза на инвалидите в Перник Георги Георгиев.
Събитието ще се проведе на 20 и 21 юни под патронажа на кмета на общината Росица Янакиева. С фестивала ще бъдат открити тържествата, посветени на 80-годишнината от основаването на Перник за град.
Третата републиканска проява ще събере над 1 000 участници от цялата страна. Тази година в него ще има и международно участие. 200 души ще пристигнат от Сърбия, Кипър, Македония, Гърция, а от Румъния все още се чака потвърждение.
Ще бъдат представени 17 жанра от изкуството. Ще се разиграват добруджански и граовски и гергьовски ритуали, ще свирят каба-гайди, ще има многогласово пеене, стари градски песни и много други.
Хората с увреждания ще подредят изложба с авторски картини, ръчни плетива, икони, ще има апликации от царевични листа и други форми на приложното изкуство. Автори ще представят свои нови стихове и творби с проза. Най-малкият участник е 5-годишната Велислава от Перник, а най-възрастният е 82-годишна жена от Пещера.Организацията по провеждането на фестивала е започнала още от януари. Организаторите са отправили покани към почти целия дипломатически корпус, към двама министри и др.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.