iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Уроци по народни танци за пернишките кандидат-депутати.

Здравейте на всички, пишман-депутати. Нали са избори, щом сте се хвалани на хорото, трябва да може да го владеете по мегдани и предизборни концерти.
 
С усвояването на следващите десет лесни урока, вие ще се превърнете в майстори на народното творчество и многообразието на българските народни ритми. Подготвителен урок: Според последна информация, в България има повече от 300 различни и уникални народни танца. Повече от 90 процента от тях произлизат от един народен танц, който бе забранен и неизвергнат през 1989г поради множеството стъпки в грешната посока. Тъй че - Внимателно изберете вашето хоро!!!
 

Урок номер 1: Ние не практикуваме валс и други подобни измишльотини на пост-модерна Европа. Не позволявайте на разни европейци да ви казват, как да си играеете хорото, то си е наше! За да се включите в танца не ви е нужна нечия покана. Важното е да се хванете на хорото и да не го изпускате!!! Може и да се налжи да разръчкате и разбутате двама-трима, за да се намери и за вас място на хорото, но спокойно, и вас ще има да ви ръчкат после...
 
Урок номер 2: Важно е за кого ще се хванете. Гледайте да е позната и уважавана фигура от компанията. Не че ще е по-добър танцьор със сигурност, просто инак ви грози заплахата да се хванете с някой от неизвергнатите танцьори, не че той пък ще е слаб танцьор. Добър или лош, онзи до теб е такъв, какъвто публиката го прецени, а ти такъв, какъвто е онзи до теб.
 
Урок номер 3: Ако не знаете стъпките, не се безпокойте...повечето от вашите колеги танцьори също не ги знаят. За това сме на този хал... Важното е да си вярвате както и да пристъпвате!!!
 
Урок номер 4: Най разпространената стъпка в българските народни танци е 1 напред, 2 назад. Не се безпокойте, понякога ще имате чувството, че хорото не се движи напред, понякога, че се движи назад... Не ви се струва, така си е.
 
Урок номер 5: Не гледайте в краката си. Това ви дава грешна представа за правилния ритъм на танца. Той не е такъв какъвто го чувствате, а такъв какъвто го определя онзи дето води хорото.
 
Урок номер 6: Често срещана грешка в българските народни танци е, че танцорите поставят грешно ръцете си, застанали един до друг. Ръката трябва да хване ръката на онзи до теб в приятелско ръкостискане, а не да бъркаш с нея в неговия джоб!!! Урок номер 7: Една често срещана грешка. В българските хора има приклякане, подскачане, залитане и много други, но кой ви е научил, че има дупене или че хорото се играе със свалени гащи?
 
Урок номер 8: Ако видите, че сте сбъркали хорото или, че то се движи в грешната посока или се върти в кръг, пуснете се и си потъсете по-удобни партньори в друг танц. Не е срамно, мнозина го правят.
 
Урок номер 9: Ако искаш да просперираш в народните танци, задължително трябва ди си с костюм, бяла якичка, вратовръзка и куфарче. Не пускай куфарчето, то те прави по-зрял, пък и не се знае в кой един момент ще ти послужи като допълнение на ловките ръце и бързите крака...
 
Гратис урок номер 10: Младежите си имат собствени хорца, които се въртят в кръг около детската маса. Те не се хващат за голямото хоро. Не изглежда етично, пък и разваля настроението на по-възрастните в компанията, когато осъзнаят, че са доста по-тромави, несръчни и немощни от един пъргав младеж. Урокът, който никой не иска да научи вече 20 години: Не ритайте онзи до вас в кокалчетата, не му стъпвайте върху пръстите, не му извивайте ръцете, не го удряйте в хълбуците. Знам, че ви се иска, но не го правете. Така хорото току виж най-накрая се забързало малко и тръгне в ритър само напред...
 
sapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.