iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Таралеж пази лековито изворче

Таралеж пази лековито изворче

Силата на забравено аязмо в подножието на хълма „Кракра" се присънила на жена от околните села
Таралеж охранява лековито изворче в подножието на хълма „Кракра". Бодливкото стои свит на кълбо в тревите и под око наблядава кой идва край кладенеца. Прагматичните люде веднага го свързават с наличието на змии в запустялата околност - мислят си че е тук, за да дебне плячка. Но който разбира от потайности, може и да се сети, че ежкото всъщност е духчето на лековитата вода.
 
Позабравеното аязмо е в близост до разкритите след разкопки три храма, въздигани един над друг през различни епохи. Кладенецът е в близкото дере на местността, наричана отколе „Св.Спас" и в момента е пресъхнал. Злобливи хора са запълнили с камъни бетонната тръба, от която е бликала бистрата вода. По възрастните хора си спомнят, че още като деца са чували как кладенчето лекува. Разказват се легенди за прогледнали, след като си мили очите на извора.
 
Някога в годините водата била прихваната в тръба и отведена по-надолу в ниското. До не много отдавна там можело да се напълнят съдове за вкъщи, но чешмата вече я няма. Изворчето стои, макар и безводно.
 
Преди две-три години, докато се правили разкопките на оброчището „Св. Спас", жена от близките пернишки села, дошла при археолозите да разпитва за лековития извор, спомня си Василка Паунова, която тогава ръководела проучванията. Бабата разказала как на сън получила откровение, че само с водата от извор до черква мъжът и ще оздравее. В съня си жената добре видяла как изглежда местността, но не видяла храм. Въпреки това тръгнала да обикаля и така се озовала под хълма. Познала изворчето от съня си, наляла вода за болния си съпруг и поспряла да похортува с археолозите, даже ги почерпила с каквото имала у себе си за здраве.
 
Дали болният мъж е оздравял, сега не знаем. Археоложката не си спомня нито името на жената, нито селото,от което дошла. Тя обаче предположи, че този таралеж край локовития кладенец не е случаен.
 
Според народни предания точно там, където е раждала ежка може да се намери един чудноват предмет, наричан с много точната дума разковниче. Очевидци разказват, че преди години народни лечители са служили с разковниче, за да лекуват всякакви болести. Потопено в топла вода, сипана в дървено корито, разковничето, прилично на нещо като агнешко копитце, оживявало и сякаш почвало да пълзи по дъното на широкия съд. Това, разбира се, било съпроводено с магически думи, най-често молитви и молби към Бога да помага. Дали с помощтта на разковничето или на Господ и вярата на хората, но чудото често ставало.
 
Никак не е случайно и наличието на лековита вода до храмовете. Много пъти за тяхната сила узнават посветени и чак тогава църквата потвърждава силата им. Ако сме добри и на нас може да се даде да усетим силата на лековития кладенец под „Кракра", говорят хора от околните къщи и са сигурни, че таралежът не е опасен.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.