iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Деня на белия бастун незрящите искат работа

В Деня на белия бастун незрящите искат работа

На 15 октомври се отбелязва Международният ден на белия бастун. Той е провъзгласен в Париж през 1980 година на заседание на Световния съюз за благополучие на слепите. За първи път в света през 1931г. френската графиня Гуили Хербемонт е подарила на незрящите хора в Париж 100 бели бастуна, с които да си служат за придвижване. Оттогава белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света и е символ за самостоятелността на хората без зрение.
 
Всяка година в Деня на белия бастун незрящите от Перник организират екскурзия до Рупите. Тази година те са отказали от пътуването заради студеното време.
Днес незрящите хора в трудоспособна възраст трудно намират работа, споделя председателят на Териториалната организация на слепите в Перник Соня Захариева. Въпреки че има държавни програми, които стимулират работодатели да наемат хора с увреждания, незрящите не са сред предпочитаните работници. Според нея незрящите са оставени на опашката в категорията на хората с увреждания. Тя смята, че отговорните институции трябва да предприемат специфични мерки. Би могло според нея да се открият специализирани или защитени предприятия, в които незрящите да намират работа, съобразена с увреждането им, да се трудят и да се чувстват полезни и за себе си, и за обществото.
 
Сериозен проблем за хората с бели бастуни е и труднодостъпната среда. През последните години се направи нещо в това отношение, но все ощe придвижването на хората с нарушено зрение е проблем, коментира Захариева. Преди три години в Перник бяха монтирани сигнализиращи устройства на светофарите , но не се следи за тяхната изправност.
 
В Териториалната организация на слепите членуват около 200 човека. Незрящите имат свой клуб, в който се събират. Там репетира самодейната певческа формация, в която участват 11 жени и която печели награди на фестивали и конкурси. Миналата година по специална програма в начална компютърна грамотност бяха обучени 7 слепи хора от Перник. И от тогава незрящите очакват някой да се сети да им подари компютър.
 
На 24 октомври е насрочено годишно отчетно събрания на териториалната организация на Съюза на слепите в Перник. Тя ще се състои в зала "Панорама" и е с начален час 9.30 часа.
 

Председателката  на Териториалната организация на слепите в Перник    Соня Захариева е  родена с нормално зрение, но след 25-годишна възраст заради прогресивно заболяване на ретината загубва зрението си. Сега вижда само светлина. Соня трудно свиква с новото си битие и с това, че непрекъснато някой трябва да се грижи за нея. Въпреки това обаче усмивката не слиза от лицето й, а работата й в Съюза на слепите осмисля живота й. Соня се радва и на чудесно семейство, което я подкрепя. Отгледала е двама вече големи синове - на 18 и на 26 годин

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.