iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


50 картофени босове си делят област Перник

Пернишка област е на първите места в страната по производство на картофи, твърдят агроспециа-листи. Тази констатация стана повод за провеждане на празник на картофа, като миналата година той бе в Перник, но от тази и занапред ще се провежда в Трън през ноември в деня на свети Мина.
 
В областта 50 производители отглеждат 3500 декара с картофи. Рекордът за тази година е 5000 тона от декар от ранен холандски сорт картофи. Средният добив пък е 3 тона от декар площ. Само в Трън-ско над 30 са големите производители на картофи и сред тях е и кметът на общината Станислав Николов. Той прибира реколта от 650 декара. От Областната дирекция „Земеделие" в Перник съобщиха, че средният добив на картофи в Трънско за 2009 г. възлиза на три тона от декар. Картофопроизводството е една от малкото дейности, която носи доходи на населението в този край.
 
От Радомирско сред най-големите производители на картофи е Петър Гогин от село Владимир. През тази година той е получил най-високи добиви от 3500 кг от декар. Петър Гогин започва производство на картофи през 1994 г., той е и първият регистриран земеделски производител в областта. Ориентирал се е към семепроизводство, като така си подсигурява посадъчен материал с доказан произход и с лабораторни изследвания. Известни кар-тофопроизводители в региона са и Иван Миланов, Георги Първанов, Антон Николов...
 
Жените не отстъпват на мъжете в производството на този зеленчук. В Пернишко са познати сред производителите със своята амбициозност и упоритост Одринка Дукати-нова от Ярджиловци и Галина Бързашка от Перник.
 
Галина е агроном по професия и е решила да приложи знанията си за производство на екологично чиста продукция. Одринка пък е сред първите в региона, купили съвременни машини за производството на картофи. Според специалисти по растителна защита препаратите повишават добивите с 13 процента./Вяра

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.