iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обзор: Радомир преживя 2009 г. в клещите на кризата

Не е лесно да се направи равносметка на една отиваща си година, да претеглиш успехите и провалите, да намериш макар и искрица надежда за по-хубави дни Радомир е вторият по големина град в Пернишка област. Много ми се иска в равносметката на отиващата си 2009 година хубавото, доброто, успехите да са повече от връхлетялата криза.
 
Това обаче е доста трудна и почти непосилна задача. Още повече че бюджетът, с който разполагаше общината, бе недостатъчен за изпълнение на всички мероприятия, заложени в годишната програма на управата. Въпреки това Радомир е сред най-чистите общини в страната хвали се кметът Красимир Борисов. И тук е прав, защото наистина градът и селата в общината са с почистени улици, ликвидирани нерегламентирани сметища. Но това не е достатъчно, за да се чувстват жителите уютно. Необходими са още много неща, сред които на първо място грижа за здравето на хората грижа за децата и младежите, за тяхното образование ивъзпитание, за да израснат достойни граждани. Друго, с което общината може да се похвали, е довършване на административната сграда, която е почти готова за пускане в експлоатация. Градежът й е започнал преди 24 години, като тогава е била предвидена за партиен дом. От тогава 5 или 6 кметове не са успели да я довършат. Едва сега тя е пред пускане в експлоатация. През годините са похарчени над един милион лева за строежа на сградата, като е имало периоди, в които са давани пари само да се запази построеното до момента да не се срути. Пускът на сградата е отложен само за икономия на средства от отопление.
 
В края на октомври на Димитровден Радомир празнува Деня на града Макар и скромно, радомирци се веселиха и почетоха светеца покровител. Започна и реализацията на спечеления от общината проект за подобряване на социалната инфраструктура. Той е на стойност 4 681 055 лв. и предвижда пълна реконструкция на Дома за възрастни хора „Св. Иван Рилски" и на Дома за деца без родителски грижи до 7-годишна възраст „Радост" веело Дрен. Според кмета на общината Красимир Борисов само 16 са проектите в страната от този тип, спечелени пред регионалното министерство. „Постарахме се проектите да отговарят на всички европейски изисквания за двете социални заведения. Особено внимание сме обърнали на топлоизолациите на двете сгради. Освен това ще бъдат подменени всички инсталации, а за вътрешния интериор предлагаме топли цветове", каза при стартана проекта арх. Янко Йончев. Инж. Валентин Чавдарски от фирмата изпълнител пък съобщи, че фугите на панелната страдана Дома за стари хора ще бъдат цялостно санирани, за да издържат на 8-а степен земетресение. Съвсем нова ще бъде конфигурацията и на помещенията в Дома за деца в Дрен. Предвиден е вътрешен физкултурен салон и слънчеви батерии на покрива.
 
Макар и малко, и икономиката в общината отчете успехи. Машиностроителният завод изработи четиристотинтонна мелница за смилане на медна руда. Изделието е най-тежкото, произвеждано досега в заводите направено за повече от година. Според специалисти от предприятието мелницата е една от най-големите, произвеждани в момента в света. През юли бе чествана и 100-годишнината от официалното откриване на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил. Юбилеят бе тържествено отбелязан на трите гари. В Радомирско бяха засети и ожънат и най-много декари от цялата област с пшеница -над 80 000, от които бяха добити над 300 кг от декар. Високи добиви получиха и картофопроизводителите от общината.
 
Може би през отиващата си година децата и младежите носеха най-много радост и надежда. С постигнатите успехи във викторини, конкурси, фестивали. С добрите дела и инициативи. Така в началото на април децата от SOS детско селище-Дрен засадиха 500 фиданки на баир над селото под ръководството и напътствията на специалисти на Държавното лесничейство в Радомир. Те участваха в проект, разработен от педагога в селището Стефан Василкьов, а целта му бе децата да свикнат да се грижат за гргоодата, да я пазят и множат. Проектът продължи с рибарско училище и практически занимания тюулов на риба съвместно с ловно-рибарското сдружение. Пак в Дрен, през юни, се проведе традиционният детски фолклорен фестивал „Слънце иде". На него се представиха 61 групи, формации, колективи, ансамбли за традиционен и обработен (песенен, танцов, музикален, обреден и словесен) фолклор, 50 индивидуални изпълнители - певци, инструменталисти, разказвачи и хумориещот 18общини от 5 области - Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска Пазарджишка и Софийска, с общо 884-ма участници. Най-добрите бяха наградени от авторитетно жури, но най-голямата заслуга на фестивала е съхраняването на богатото фолклорно наследство във всичките му форми - песен, музика, танци, слово. В Радомир в конкурса „Мария Смилова", организиран от читалище „Напредък", със свои творби се включиха 80 ученици от Радомир, Перник, София, Сливен и Гоце Делчев със 106 творби и две мултимедийни гтрезешации. Спомоществовател на проявата бе бизнесменът инж. Димитър Димитров, който и в тежката криза намира начин да помогне. Учениците от театралната група на Лидерския съвет при Техническа професионална гимназия „Н. Вагша-ров" в Радомир представиха своята първа театрална постановка „ЧА-ЧА-ЧА". Младите актьори очароваха публиката със своето изпълнение. Според зрителите тяхното представяне е надминало очакванията на всички. Наскоро най-старото електротехническо училище в страната отбеляза 100 години от рождението на патрона Никола Вапцаров и 84 години от откриване на училището.
 
Проблемите обаче като че бяха повече от успехите в общината. Още в началото на годината фирми и граждани заведоха дело в административния съд срещу решението на Общинския съвет за размера на такса "битови отпадъци". За гражданите тя бе 4 промила, а за фирмите -10. На първа инстанция делото спечели Общинският съвет, но бе обжалвано и още не е приключило. Това доведе до ниска събираемост на местния налог - едва малко над 40% от планираното. Почти в безизходица е и общинската болница която е натрупала от 2002 година досега дългове за над 600 000 лв. към доставчици на лекарства и консумативи, за ток и вода. Въпреки финансовите инжекции от общината здравното заведение в момента е в състояние на будна кома. Лекарите протестираха заради бездействието на властта за решаване на проблемите и заплашиха с оставки. Общинският съвет не се съгласи здравното заведение да бъде преструктурирано от МБАЛ в специализирана болница за вътрешни болести. Управителят й д-р Цветан Георгиев подаде оставка и на последното заседание на Общинския съвет той бе освободен. Мотивът на съветниците да не дадат съгласие за преструктуриране на болницата бе, че тя обслужва три общини - Радомирска, Земенска и Ковачевска.
 
Тежки дни настанаха и за бизнеса. Предприятията в общината започнаха с пускане на персонала в продължителен отпуск, преминаха към масови съкращения и работа на 4 часа, за да се спасят от фалит. Само от фирма „Радомир метал индъстрийз" бяха съкратени над 600 души през тази година. „Не сме умираща, а високотехнологична фирма, клиентите ни са главно от чужбина и около 95% от продукцията ни е предназначена за най-големите чуждестранни фирми. Кризата не ни притеснява, а съкращенията на персонала", каза през лятото председателят на Надзорния съвет Пламен Бонев. Той изрази тогава надежда максимум до година и половина да се излезе от кризата. В„Бесттехника-Тежко машиностроене" работят 340 души, работници се жалват, че от месеци не им е изплащан пълният размер на заплатите и живеели на кредит. Мнозина предпочитали да напуснат „по взаимно съгласие". Голямата безработица и бедността притискат хората, които имат все по-малко поводи за празници. Заради това все повече са песимистите за бъдещето. Всички се надяват, че ще дойдат и подобри дни, да свърши кризата ида започне съживяване в иначе хубавия град с богата история и традиции./Вяра

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.