iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки социалиста в дебат за Лисабонския договор

В кръгла маса на тема „Лисабонският договор и гражданското общество" взеха участие пернишки социалисти.
 
На провелата се  в НДК среща, представители на Младежкото обединение на БСП в Перник дискутираха бъдещото европейско развитие заедно с евродепутати социалисти и лидерите на БСП Сергей Станишев и на Младежкото обединение Явор Гечев. Модератори на две от общо петте групи бяха перничани. Галина Василева управляваше дискусията в групата на областите на компетентност на ЕС и взимането на решения в законодателната дейност, заедно с Кристиян Вигенин, а Милена Милошева и Евгени Кирилов модерираха групата за човешките права в договора от Лисабон и хартата на основните права на ЕС. В останалите три групи дебата бе за промяната на институциите, съгласно Лисабонският договор, структурата на финансовата система на ЕС, противопоставянето на измамите в Европейската общност, изграждането на силно гражданско общество и стабилна правосъдна система на ЕС.
 
Само с информираност, с граждански инициативи, стъпка по стъпка можем да формираме наши позиции, да ги отстояваме и да бъдем ефективна страна-член на Европейския съюз. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев. По думите му разбирането, че европейските фондове се изсипват като рог на изобилието и че с магическа пръчка България ще се превърне в Германия за няколко години, е било последвано от разочарование сред хората. „Получаваме възможности да влияем върху общата политика на ЕС, а ставаме все по-провинциални, не ги използваме и отбелязваме регрес. Цялото пространство се обсебва от теми, които са чисто вътрешни, а така пропускаме реални възможности, подчерта Станишев.
 
Ивайло Калфин обясни, че Лисабонският договор дава "голяма кутия с инструменти", от които могат да се вземат различни, според отделните проблеми, които искаме да решим. Той отбеляза, че ЕП ще участва при формирането на решения в 40 нови сфери, които досега са били табу и са гледани само от Съвета на министрите. По теми като общата селскостопанска политика, гражданските права и енергетиката, гражданите ще могат да търсят директно отчетност от избраните евродепутати.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.