iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Посрещаме Нова година

Празникът се чества на 31 декември срещу 1 януари -посрещането на Новата година и изпращането на старата. Тогава всеки си прави равносметка за изминалата година, какво е постигнал, какво е пропуснал, каква е била годината за него в личен план и всеки вярва и мечтае следващата година да е по-спорна, по-щастлива и най-вече по-здрава, да е по-различна, по-чувствена, изпълнена с радост и незабравими мигове. Очакването е надежда за благополучие.
 
„Нова година - нов късмет" - гласи народната поговорка. Подготовката на празника започва на 31 декември. Новогодишната трапеза трябва да е богата, за да е богата и следващата година. Сред гозбите задължително трябва да има баница с късмети, пита със сребърна паричка, пача, свинско месо, пуешко месо, чесън, орехи, жито, червено вино, шампанско. Отново на трапезата се слагат запазените от първата кадена вечер сурово жито, свещи и орехи. Край подредената богата трапеза, украсена със свещници и елхови клонки, се събира семейството в празнично облекло. Най-възрастният член прикадява трапезата. Раз-чупва се погачата и на когото се падне паричката, той ще е най-богат през следващата година. В новогодишната баница се слагат късмети. Малки дрянови клонки с пъпчици се слагат за къс-метчета, върху тях се навиват хартийки с пожелания за успех в труда, успех в учението, пари, екскурзия, пътуване в чужбина, здраве, късмет, щастие. Баницата се нарязва на триъгълни парчета и тавата се завърта три пъти. Всеки взема това парче, което се намира пред него. По късмета се гадае за бъдещето.
 
В смях и празнично настроение очакваме пристигането на Новата година в 12 часа. Звънят кристалните чаши с искрящо шампанско, чуват се най-милите и хубави пожелания, целуват се всички близки.
 
В това време децата вече са хванали сурвачките, украсени с изпечени малки кравайчета, нанизи от пуканки, люти чушлета, тиквени семки, сушени плодове, орехи. За украса се използват разноцветни вълнени конци, плетеници от тях, мъниста. Колкото е по-кичеста пръчката, толкова по-добре се извива на различни колелца и толкова по-красива става сурвакницата. Използва се дрянова пръчка, защото е здрава и жилава. Сурвакарчето изрича благословии за всеки член от семейството. Пожелания за здраве, успех, берекет, късмет се сипят с „ударите" на дряновицата по гърбината.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.