iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гелина-Goldwyn Mayer – продукция 2009

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Съвсем в края на 2009г. беше отбелязана 45-тата годишнина от съдаването та легендарния Дом на миньора в Перник. Културната институция от години не съществува, но за това пък всичките му състави и форми на изява се запазиха чрез Народно читалище „Миньор", което организира честването. И до днес към читалището съществува мултимедийно студио и хората, които участват в него сътвориха уникална ретроспективна изложба - весела и пъстра, но много съдържателна, която беше открита в Държавен архив в Перник на 29 декември 2009г.
 
Покрай честването и работата на мултимедийното студио изплува споменът за една шега, която даже нейните създадетели бяха позабравили. Тя се роди някога, много отдавна, през някоя от онези 25 години, когато директор на Дома на миньора беше Невяна Гелина. И тогава на нивото на съществуващата техника, без компютри и фотошоп се правеше мултимедия. Фотоалбуми запазваха спомена за труда на миньорите, но и за тяхното изкуство, което се нарачаше самодейност макар да беше на високо професионално ниво. Снимаха се и филми. И така веднъж покрай някакви майтапи се беше родилои име на филмовата студия на Дома на миньора. По аналогия с прословутото Metro-Goldwyn Mayer беше наречена Гелина-Goldwyn Mayer. Заимствано беше да же логото на световната компания, но вместо познатият лъв от нега надничаше образът на Невяна Гелина. Сега се разбира, че това ни е показвано, за да не я засегнат или разсърдят. Молеха даже и сега да не спомняме тази история. С риск да разсърдим „виновниците", я припомняме защото е много показателна за духа и твърческата обстановка в Дома.
 
Този дух се усети и на откриването на изложбата. Някогашният народен хор, който днес е Фолклорна вокална група „Венче" с ръководител Верка Момчилова, поднесе китка народни песни и тясното пространство не попречи на танцовия им съпровод. Приветствените думи на Гелина, която е и първият и най-дългогодишен директор на Дома, развълнуваха всички. Сред гостите бяха и Христина Василева - последният ръководител на Дома преди да бъде закрит и бившият ръководител на танцов ансамбъл "Перник" Георги Димитров. Нямаше я само Емилия Максимова, която също около 10 години е била шефка на институцията.
 
За Кирил Сергинов, днешният председател на Народно читалище „Миньор", продължило традиците, най-приятна може би е била срещата му с дългогодишните артисти от минния естраден оркестар. Той е създаден към Клуб на миньора, още преди да има Профсъюзен дом на културата на миньорите и на енергетиците в Перник. Но за юбилея дойдохо и музикантите и добре познатата на перничани певица Катя Лазарова.
 
Традицията продължава да живее и днес. Сергинов не пропуска да подчертава, че читалището е „народно" и тъкмо това сигурно го крепи и за бъдещето.
 
 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.