iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Детските градини предоха щафетата на Сурва на порасналите

Детските градини предоха щафетата на Сурва на порасналите

Детските градини предоха щафетата на Сурва на порастналите.9 600 деца от 14 детски градини в Перник се включиха в маскарадна щафета "До година, до амина" за фестивала "Сурва 2010".
 
Децата подредиха изложби с рисунки и изработени от тях маски, пресъздаваха ритуали, маскираха се като сурвакари с ликове и хлопатари.
 
За последно вчера тя беше при децата от от 8-ма детска градина "Изворче" в кв. „Твърди ливади". Дефилето на малките сурвакари излезе и на снега в двора на детската градина, а звънците от маските им предизвикаха усмивките на живеещите наоколо. Децата представиха традициите в различните населени места в Пернишко и бяха облечени с характерните за съответното село костюми. Голямата атракция баха мечката и мечкарят.
 
Финалът на щафетата беше вчера в Младежкия дом. Деца от детска градина "Миньорче" ритуално предадоха маската-емблема, преминала през детските градини, на кмета на Перник Росица Янакиева. На събитието бяха и гостите от Федерацията на европейските карнавални градове, водени от нейния председател и голям приятел на Перник в Хенри Ван Дер Кроон.
 
Гостите бяха почерпени с питка и шарена сол, а след като разгледаха изложбата на малките, порастналите се чукнаха за здраве с чаша червено вино.
 
Традицията на Сурва е жива и се предава от големи на малки, но и от малките на порастналите.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.