iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


SURVA 2010 - чуждестранни гости - снимки

Новини за Перник от iPernik

Във втория ден по време на дефилетата на 19-тия фестивал на маскарадните игри СУРВА 2010 в Перник се представиха и рекордният брой чуждестранни гости.

 

14 групи от чужбина с над 1 000 участника от 10 държави преминаха по ларгото между двата централни градски площада и показаха ритуалните си танци пред официалната сцена.

 

Публиката беше доволна да види, че ритмите, танците и маските на гостите от чужбина са подобни на нашенските с малки характерни за регионите различия. Независимо как се казват там от където идват предрешените мъже, деца, а тук таме и дами пазят езическите ритуали с вярването, че така през зимата и в началото на пролетта се гони злото
от горната земя.

 

Гостите:

 

Сопот, Македония
Карнавалната група „Цаламари- Тиквеш" от село Сопот, община Кавадарци, е известна като „Пазители на традициите". Цаламари е погански обичай, при който колкото по-страштна е маската, толкова по-бързо се прогонват злите демони и болестите от домовете и годината ще бъде плодородна. Групата има участия в много балкански карнавали. На 14 февруари ще се включи в зарязването на лозите в родния си край и в традиционната дегустация на Карневалско вино и Карневалска ракия.
 

 

Ресава, Македония
Карнавалната група от село Ресава „Цаламари Ресава" бяха в Перник и миналата година. В селото традицията се предава от поколение на поколение. Празникът е 13 и 14 януари като при нас, когато всички млади хора от селото се събират на площада около огъня маскирани. Маските се предават от родители на деца и се пазят като реликва. Групата има многобройни изяви в различни фестивали.
 

 

Оросей, Италия
Маскарадната група „ Маимоне е Зардинерас" от град Оросей в италианската област Сардиния е от 24 участника. Миамоне са облечени в кожи и дрепави дрехи и изобразяват древни божества, в чест на които се пиело вино, а Зардинерас са облечени в бяло и украсени по еднакъв начин с листа от портокалово дърво. В танците им има сексуални сюжети и символично зачеване. Историята на тези маски идва от древността и се проучва и пази от Асоциацията „Канторес ди Санта Мария" в Сардиния.

 

„Приятели на традицията" - Солун, Гърция
„Приятели на традицията" е македонска фолклорна група от Солун, основана с цел да преоткрие и възроди македонското културно наследство, обичаи и традиции. В нея участват около 150 танцьори от различни възрасти. Притежават около 200 фолклорни костюми от различни региони на Гърция и изпълняват танци от Македония, Мала Азия, островите Епирус и Понтос. Ежегодно представят спектаклите „Вървейки След традицията" и „Незабравени срещи". Подготвят книга, която ще илюстрира гръцките фолклорни обичаи и дейността на групата. Нейн двигател е ръководителят й Периклис Диамантис.

 

Културен център "Сикес"- Солун, Гърция
Танцовият състав към Културно-просветното дружество „Сикеон" от квартал „Сикес" в Солун представя обичая „Сватба", който както у нас и в Гърция се разиграва по празници и карнавали. Има обичайните булка, кум, поп, родители на младоженците, а персонажите напомнят византийската епоха. Групата беше в Перник и миналата година. В „Сикеон" има изградени групи по изобразително изкуство, музика, витраж, керамика, иконопис, изработка на народни носии, танцов състав.

 

Бранещи, Румъния
Представителите от Румъния имат български корени от Силистренско. Те са от Българската културна асоциация „Седянка" в село Бранещи, където всяка година в първия ден от Великите пости се провежда конкурс за маски и костюми за „Кукен ден". Развитието на тази традиция и съобразени с нея красиви маски икостюми те показаха и в Перник. .

 

Аншун Граунд опера - гр. Гуейян, Китай
Аншун Граунд опера е фолклорна група, много популярна в околностите на гр. Аншун, провинция Гуейджоу в Китай. Групата има над 600-годишно история и представя най-жизнените, самобитни и хуманни традиции в региона. Изпълнението им представлява символична молитва за благоденствие през годината. Участията им в чужбина са многобройни. В Перник представиха „Битка при Тонгуан" от времето на династията Хан. В южната провинция Гуейджоу се произвежда известния в цял Китай ликьор „Маутай".

 

 

Орша, Беларус
Народният ансамбъл за музика и танци „Крьйниченка" към Двореца на културата в град Баран събира и представя фолклорното наследство на беларуския град Орша. В много телевизионни предавания и с участията в различни фестивали ансамбълът представя песните, обредите и танците на беларуския народ. Негов ръководител е Вячеслав Шпаковский.
 

 

Устариц, Франция
Групата „Изартксо" е от френския град Устариц, провинция Аквитания, наричана Страната на баските. Като част от Асоциацията „Еробико Каскаротак" представя танцови и музикални спектакли, организирайки празниците Каскаротите и Карнавал Зан Пантзар. В групата има различни персонажи: танцьори и търсачи с маски, придружени от музиканти с традиционни баски инструменти; Мечката, която се събужда от зимен сън, младежи, маскирани като козел, лисица, овен, петел, бик с големи маски на главите; женски полухора, полубожества, свързани с баската митология и др.
 

 

Струмица, Македония
Фолклорната група от град Стумица се нарича „Ирмии" и на местния език означава страшни хора. Пролет тя обхожда всяка къща с много шум от удари върху метални предмети, които са закачени по маскираните. Те викат „Бягайте далече глупац и змии!, Ирмиите идват да ви убият и прогонят далече.". Шествието се съпровожда от звуците на традиционни инструменти и много тъпани.
 

 

Видем, Словения
Карнавалната група от словенския град Видем е от Фолклорното дружество „Ланцово село" Тамошните кукери се наричат коренти и с танците си прогонват зимата и злите духове и посрещат пролетта. Шапката-маска е най-важният елемент от костюма им. Украсена е с истински говежди рога, а ушите са направени от кожа и козина от овце и говеда. На передната й страна има голям нос и отвори за очите, носа и устата, от която виси червен език от телешка кожа. Под носа има зъби от боб и мустаци от слама или царевичак. Облечени са с овчи кожух, препасан с верига, на която има пет хлопатара., подредени по големина и звук. На веригата се закачат и кърпичките, които корентът получава от селските моми. Ланцовият корент е могъщ демон, който предизвиква едновеременно и страх, и уважение.
 

 

Прилеп, Македония
Маскарадната група от Прилеп включва „касапите", които на Поклади празниват празника на еснафа си. Прилепските мечкари са облечени в кожи. От рано сутринта изричат мръсни думи и пият, за да постигнат ритуален транс. Ликовете, които носат са олицетворение на предците, които помагат за плодородието в природа и довеждат пролетта. Носат пръчки, които символизират фалоси и с тях „пожелават" плодородие. Маските им са страховити от черна кожа, зъби, рога, мустаци и брада. На кръста имат хлопатари и звънци. Групата обикаля целия град, съпроводена от зурли и тъпани. Всеки, който я срещне, даже с автомобил е длъжен да плати. Ритуалното пиене е задължителен елемент от обреда и води началото си от Дионисиевите тържества. За да се част от „мечкарите", трябва да си ритуално чист, т. е. седмица преди Поклади да не си правил секс. С парите от Прочка на другия ден се прави курбан.
 

 

Лесковац, Сърбия
Групата на коледарите от сръбския град Лесковац е от културното дружество „Абрашевич". В нея начело са малките коледари - децата. След тях са възрастните, които изпълняват танци за плодородие. Веселбата идва в резултат на добрата работа - караконджулите и злите сили са изгонени, доброто е извоювало победа над злото. Ръководител на групата е Миролюб Радивоевич, координатор за Сърбия на ФЕКГ. Лесковац, известен с фестивала на месото и скарата „Рощилияда", е член на Федерацията на европейските карнавални градове.

 

Чавле, Хърватска
Сдружението „Гробнички дондолази" от гр. Чавле в Хърватска има над сто члена, петнадесет от които са деца от две до дванадесет години. Гробничките звънчари са облечени в животински кожи и носат саморъчно направени с много фантазия маски. Изпълняват ритуал, свързван с вярванията, че звънците им ще прогонат лошото и ще призоват доброто и позитивното. Те участват в много фестивали в страната си и в Европа. Членове са на ФЕКГ.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.