iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Галерия от стария Перник

Новини за Перник от iPernik

Архивите - лични, държавни, музейни и тези на колекционерите, пазят много фотоси, запазили облика на Перник през годините.

 

В коментар към статия читател на ipernik е отравил молба да покажем повече стари снимки, защото го „кефили". Откликваме на тази молба с убеждението, че има и други сред читателите, които с удоволствие ще разгледат подобна галерия.

 

Едновременно с това използваме случая да припомним една информация от миналата година.

 

По повод честванията за 80-годишнината от обявяването на Перник за град  Регионалният исторически музей в Перник подготви албум "За града и хората на Перник през ХХ век". За съжаление не се намериха средства за издаването му, които са на стойност от около 25 000 лв.

 

Книгата е готова като дизайн и графично оформление. Съдържа повече от 400 снимки, разположени в 360 страници. Фотосите са съпроводени с кратки коментари и отразяват събития от 20-те до 80-те години на 20 век, както и цитати от вестници за тези събития.

 

Включени са и снимки, предоставени от стари пернишки фамилии.

 

Албумът отразява три периода на по- големи промени, през които Перник преминава през тези години - от малко село с 2000 жители през 1900 година Перник, се превръща в голям град, едно от най- бързо развиващите се селища в България, а след това става и водещ индустриален център.

 

Регионалният музей в Перник вероятно не се е отказал да издаде юбилейния албум, но iPernik.com предлага на читатели ни, докато това стане, да създадем он-лайн галерия на
стария Перник заедно. Ако желаете да споделите с повече хора стари семейни снимки, бихте могли да ги споделите с нас и да разкажете историята, с която са свързани.

 

За съжаление ipernik не разполага с много стари фотоси. Някои вече са публикувани, но ги споделяме с вас отново. Сред тях има уникални , други са показвани на юбилейна изложба на Държавен архив Перник . Има и такива, които макар и трудно, се намират в интернет.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.