iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


АЕЦ Белене под въпрос, радомирска фирма вече има договор за съоръжение

Перник снимка: за хората и събитията - "Бесттехника-Тежко машиностроене"

Радомирският завод "Бесттехника-Тежко машиностроене" е подписал договор с "Атомстройекспорт" за производство на два транспортни шлюза за АЕЦ "Белене". Това съобщават медиите в Перник, цитирайки председателя на Надзорния съвет на дружеството Максим Клейтман.
 
По думите му това е първата поръчка, получена от българска машиностроителна фирма за оборудване, което ще работи в реакторния корпус на централата. Съоръжението ще надхвърля 350т и трябва да отговаря на изисквания за първа категория сеизмоустойчивост и втора категория ядрена безопасност. Срокът на изпълнение на поръчката е три години. Стойността й е 8 200 000 евро.
 
Информацията идва само два дни след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руският министър на енергетиката Сергей Шматко в София. Шматко беше придружаван от генералния директор на „Росатом" Сергей Кириенко.
 
След срещата беше съобщено, че предстои да бъде създадена проектна компания за изграждането на АЕЦ „Белене". Тя ще финансира изграждането на АЕЦ „Белене" до избора на стратегически инвеститор на централата.
 
Целта e да бъде ускорена работата по проекта в следващата около година и половина, докато бъде избран нов стратегически инвеститор, след като бъдещият консултант преструктурира проекта, така че той да е атрактивен за бизнеса.
 
На 19 февруари Българският енергиен холдинг обяви конкурс за избор на консултант. Кандидатите ще могат да подават оферти до 25 март. Очаква се консултантът да бъде избран до средата на юни.
 
Според съобщеното от министър Трайков проектната компания за изграждането на АЕЦ „Белене" ще бъде финансирана от руската страна на чисто търговска основа, без държавна или корпоративна гаранция от българската страна. На по-късен етап вложените средства ще бъдат възстановени на руската страна от бъдещия стратегически инвеститор.
 
„Проектът „Белене" според нас е изгоден, затова сме готови да го финансираме временно до избора на стратегически инвеститор", подчерта след срещата Сергей Кириенко.
 
Предстои да бъде направена оценка на българския апорт в бъдещата проектна компания, като България ще участва със стойността на изградената площадка, активите, които се намират на нея, извършените вече консултантски услуги и други.
 
Радомирският завод е сключил договор с руската фирма „Атомстройекспорт", която изпълнява задълженията на Руската Федерация в рамките на междуправителствените договорености за строителството на атомни централи в чужбина.
 
Фирма "Бесттехника-ТМ" е одобрена за доставчик на оборудване за АЕЦ "Белене" след положително заключение от проведен още през 2008г. одит и последвал търг между традиционни производители на подобни изделия в Русия.
 
"Задачата е уникална по своя мащаб, степен на сложност и комплексност. Ще работят най-добрите проектантни, конструктори и технолози, както и изпълнители с най-висока квалификация", коментира Клейтман. Според него производството на подобно изделие е предизвикателство и за най-силните в атомната енергетика. В завода в Радомир са изработвани съоръжения за атомни електроцентрали в почти всички страни от бившия социалистически лагер. През последните години съвместно със софийското си поделение предприятието изпълнява комплексни доставки на оборудване за АЕЦ в България, Германия и Франция. Поръчката ще помогне дружеството, което бе тежко засегнато от икономическата криза да се изправи на крака.
 
Известно време премиерът Бойко Борисов подлагаше на съмнение проекта АЕЦ „Белене" иподхвърляше подигравателни реплики за трите първи копки на централата. През август миналата година той беше категоричен, че ще закрие Българския енергиен холдинг, защото „никому не е нужен".
 
В началото на февруари ИТАР-ТАСС съобщи, че техническият проект за АЕЦ "Белене", изготвен от изпълнителя на бъдещата ядрена централа "Атомстройекспорт", е бил одобрен от българската Национална електрическа компания (НЕК), която е възложител на проекта. Съобщено беше още, че заводите в руския град Ижорск са приключили ключов етап от изработката на парогенератор за АЕЦ „Белене" и даже са направени изпитания и съръжението ще бъде сглобено в компанията ЗиО-Подолск.
 
По повод тази информация съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров зададе отново познатите въпроси: Проектът ще струва 10 млрд евро, 2 млрд. ще бъде заемът от Русия, а другите? Мисли ли се, че това може да срути икономиката? Необходимали е АЕЦ „Белене" за вътрешното потребление на ток? Не е ли много остаряла технологията? Защо още повече се засилва зависимостта от Русия? И още - доклад на БАН предупреждава, че районът е сеизмичен и има сероизни рискове.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.