iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започва имунизация срещу грипния вирус A (H1N1)

Започва имунизация срещу грипния вирус A (H1N1)

От началото на март започва имунизация срещу грипния вирус A (H1N1), съобщиха на пресконференция от Министерството на Здравеопазването.
 
Ваксината е осигурена от МЗ и е безплатна за хората. В момента са доставени 80 000 дози за 40 000 души, тъй като се приемат по две дози на човек. При интерес от страна на населението, министерството има готовност да достави още 280 хил. дози.
 
Стойността на двете дози за един човек е 44 лв. и от ведомството предупреждават, че никой не може да иска заплащане за тях, тъй като са безплатни. Ваксината е предназначена за рисковите групи, сред които попадат бебетата над 6 месеца с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит, бременни жени и лекари. Ваксинациите ще се извършат във временни кабинети. Провеждането на кампанията по имунизация ще се провежда от РИОКОЗ в страната.
 
Вчера ваксините са били получени в РИОКОЗ. В началото на следващата седмица ще бъде предадена на изпълнителите за имунизация. МЗ ще предостави ваксини и за личните лекари. Морално задължение на всеки един лекар, след като се грижи за пациентите си и знае тяхното състояние, да препоръча такава имунизация, смятат от здравното министерство.
Ако човек се ваксинира сега, ще бъде защитен от щама и следващата зима. Сега е подходящ период да се прави имунизация, заявиха още експерти от Министерството.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.