iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките съдии и прокурори сред най-натоварените

Пернишките съдии и прокурори сред най-натоварените

Най-натоварени са съдиите в София, най-леко я карат в Брезник.
 
Това установи проучване на Висшия съдебен съвет за работата на магистратите в цялата страна. Не по-малко натоварени са и районните съдии в Пловдив и Варна - те имат съответно по 49 и 46 дела на месец.
 
Следват ги колегите им от Плевен, Перник, Сливен, Кюстендил, Русе и Пазарджик - всеки от тях разглежда между 40 и 44 казуса. По 38 дела месечно имат районните съдии в Стара Загора и Казанлък, по 37 - в Хасково, Свиленград и Ботевград, а в Харманли, Благоевград и Ловеч - по 36. В Нови пазар, Дряново, Разлог, Димитровград и Дупница са натоварени колкото колегите си в областните градове Велико Търново, Габрово, Враца, Монтана, Бургас и Шумен.
 
Най-малко работа имат районните съдии в Малко Търново и Брезник - по 10 казуса на месец, а в Ивайловград и Тополовград - по 9.
 
Измежду 28-те окръжни съдилища, които решават по-тежки и по-сложни казуси, най-натоварен е Софийският градски съд. Магистратите получават месечно по 35 нови дела - граждански (кой е реалният собственик на имот над 50 хил. лв., търговски спорове за над 25 хил. лв.) и наказателни (убийства, изнасилвания, големи кражби, грабежи и длъжностни присвоявания, контрабанда, подкуп, организирани престъпни групи, смърт на пътя). Решават още и дали постановените от софийските районни съдии решения и присъди са правилни. Градският съд в столицата е и "привилегирован" - само той отсъжда дали министри, депутати и магистрати са виновни за престъпленията, в които са уличени. Окръжните съдии в Благоевград, които са на второ място по натовареност, имат по 22 дела на месец. Следват ги колегите им във Варна и Пловдив, с по 20 казуса, Стара Загора, Бургас и Добрич - с по 17. Най-малко заети са в Търговище - с по 10 процеса месечно, в Силистра и Ямбол - по 8 Софийският и пловдивският са най-натоварените сред петте апелативни съдилища - пред тях се обжалват решенията и присъдите на всички окръжни съдилища. Съдиите имат по 10 дела на месец. Колегите им във Варна имат по 9, в Търново - по 6, и в Бургас - по 5.
 
Проучването на ВСС сочи, че за една година всеки прокурор средно изготвя по 607 постановления и обвинителни акта и пледира по 120 дни в съдебната зала. Районните прокурори, които се занимават с по-леките престъпления, имат средно по 675 написани акта и 106 участия в съдебни процеси. Измежду тях най-натоварен е единственият обвинител в Никопол - изготвил е 1836 акта и 380 пъти е пледирал пред съда. Най-леко е на колегите му в Чепеларе и Ивайловград - те имат съответно по 243 и 200 постановления и по 46 и 40 участия в процеси. Най-много са районните прокурори в София - 149, те са на 12-о място по средна натовареност. Преди тях са колегите им от Провадия, Велико Търново, Пловдив, Варна, Пещера, Несебър, Перник, Добрич, Гоце Делчев и Плевен.
 
Окръжните прокурори, които се занимават с тежки престъпления и решават дали постановеното от районните им колеги е законно и правилно, средно пишат по 191 акта, а 151 дни прекарват в зала. Сред тях най-натоварените са обвинителите във Велико Търново, Русе, Шумен, Варна и Кюстендил, а най-малко - в Кърджали, Ямбол, Стара Загора и Смолян. Във Велико Търново апелативните прокурори са най-ангажирани, следват ги колегите им от Варна, София, Бургас и Пловдив.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.