iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Самоосигуряващите се да побързат с вноските, приканват от НАП

Самоосигуряващите се да побързат с вноските, приканват от НАП

Хората, които са се регистрирали в НАП като самоосигуряващи се, трябва редовно и в срок да подават осигурителни декларации и да плащат осигурителните си вноски, напомнят от НАП. Това са адвокати, нотариуси, журналисти, консултанти, архитекти, експерт-счетоводители, частни съдебни изпълнители и други, които упражняват свободни професии. В категорията попадат още регистрираните земеделски и тютюнопроизводители, както и едноличните търговци, собствениците или съдружниците в търговски дружества. Всички те са задължени да подават в НАП декларация за регистрация, декларация Образец 1, която се подава всеки месец до 10 дни, след като са платени дължимите осигуровки и декларация Образец 6, която се подава еднократно в годината до 30 април.
 
Дължимите осигурителни вноски се изчисляват върху избран от лицето осигурителен доход, който не може да е по-малък от минималния за страната. От 1 януари минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се повиши на 420 лева, а за регистрираните земеделски и тютюнопроизводители на 240 лева. Осигуровките се превеждат до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Също както данъците и те вече се внасят по постоянен адрес на лицето, а не както беше до миналата година по Булстат.
 
Неподаването на декларация от самоосигуряващо се лице се санкционира с глоба от 50 до 500 лева, а неплащането на дължими осигурителни вноски за срок, по-дълъг от три месеца, подлежи на санкция от 500 до 1000 лева.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.