iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ромските жилища - бомба със закъснител

Ромските жилища - бомба със закъснител

Старо минно жилище в Перник се самосъбори. Или му помогнаха неговите обитатели. Във всеки случай сградата рухна от липса на грижи.
 
Осем семейства от срутения блок в пернишкия квартал. "Цалева круша" останаха без покрив. Две от домакинствата временно са настанени в общински жилища, но другите са на улицата. Нощта са прекарали при роднини. През деня стоят пред двуетажната сграда и наблюдават как пред погледите им продължава да се руши. Блокът е с гредоред, съборено е стълбището в единия вход, паднал е и покривът.
 
Обитателите са само роми. Твърдят, че имат адресна регистрация и настанителни заповеди от "Мини Перник" в ликвидация. Наем не плащат, подобно на други ромски семейства, живеещи в минни жилища. Казват, че ходят на работа. Всичките обясняват колко много деца имат и как те ходели на училище.
 
Един през друг се оплакват  как от Общината им казали, че вече са настанили, когото са можали и повече нищо не могат да направят.  В същото време са доволни, че са се отървали без пострадали. Спасили са и част от имуществото си. Шкафове и гардероби са разхвърляни край блока. На сушина в дървени бараки, които наричат гаражи е прибрана само бяла и черна техника. Показват един гардероб, който и в момента подпира тавана на една от стаите. Той го е спрял да не се срути върху спалнята на децата. Отвсякъде стърчат греди, наоколо са струпани парчета изгнила дограма и тухли. Все още се виждат пердетата на прозорците. Част от други прозорци зеят без дограма и стъкла и личи, че са избушени още преди инцидента.
 
В „Цалева круша" има 11 блокчета. Една от сградите паднала още през 1997г. Друга се съборила преди две години. Специалисти твърдят, че жилищните сгради отдавна е трябвало да бъдат бракувани.
 
Местните власти са реагирали веднага. Спряно е подаването на ток и вода към зградата - при срутването е имало скъсани тръби. От Община Перник обясниха, че три от фамлиите са получили подслон, защото са имали настанителни заповеди. Издадена е заповед на кмета, че блока е необитаем и неизползваем. За инцидента е уведомен собственикът на блока "Мини Перник в ликвидация". С проблема е ангажиран и областния управител. Властите увериха, че проблемът ще бъде решен още до вечерта.
 
На подобен хал обаче са жилищни сгради и в други пернишки квартали - „Куциян", „Хумни дол", „Васил Левски". В „Бели брег" пък апартаментите, които още са на мината се продават от Агенцията за държавни вземания. Есента търговете се отложиха след депутатска намеса, но пролетта вече чука. Известно е, че под възбрана заради публични задължения на Мини Перник в ликвидация са 8 жилищни сгради, останали в активите на дружеството. Не е известно обаче колко от другите жилища са годни за обитаване и колко от тях са потенциално опасни.
 
Нито декада на ромското включване, нито оперативни програми и еврофондове може да помогнат в този случай. Властите през различни мандати обикалят ромите само по избори, а после ги забравят.
 
Ромските жилища в Перник са като бомба със закъснител. Часовникът цъка неумолимо, къщите се разпадат, а свикналите някой да се грижи за тях мургави събратя викат неволята.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.