iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Таен свидетел и СРС ни пращат в затвора

Таен свидетел и СРС ни пращат в затвора

Присъди вече ще могат да се издават само на базата на данни, събрани със специални разузнавателни средства (СРС), както и чрез показания на тайни свидетели. Това приеха окончателно депутатите при второ четене на Наказателно-процесуалния кодекс. БСП и ДПС скочиха срещу това и бойкотираха управляващите, като напуснаха пленарна зала, съобщава "Стандарт".
 
"Това е неофашизъм", не се стърпя червения депутат Янаки Стоилов. По думите му измененията са безпрецедентни в цялата история на България и нямат аналог в нито една друга страна. "Ако такъв текст съществуваше, даже и Георги Димитров нямаше да може да получи оправдателна присъда на Лайпциския процес", аргументира се той от трибуната.
 
В куоларите на парламента тръгна виц, че 41-ото Народно събрание се е превърнало в 41 РПУ, не се стърпя и червената юристка Мая Манолова преди нейната партия и ДПС да напуснат залата. Така тя обвини ГЕРБ, че превръщат България в полицейска държава.
 
ДПС също призоваха управляващите да не приемат измененията. „Не правете това, защото когато в България бъдат осъдени невинни хора, политическата отговорност ще е ваша", предупреди депутатът от ДПС Христо Бисеров.
 
Прокурорът и съдията да могат да назначават резервен защитник, който да се явява, когато титулярът отсъства по неуважителни причини, приеха още парламентаристите.
 
БСП и ДПС скочиха и срещу този текст. Те твърдят, че вкарването на резервния защитник ще доведе до сериозни разходи на държавата. Ще завалят редица дела в Страсбург, тъй като обвинението ще може да назначава адвокат на обвиняемия. От ГЕРБ обаче защитиха текста.
 
Според Христо Бисеров от ДПС така ще се появи нова професия - адвокат-провокатор. "За мен това е текстът "Вишински", това е един от най-мракобесните текстове, които може да се появи в българския закон. Текст, при който обвинението назначава защитник на обвиняемия. Бил съм адвокат в един друг режим, но и тогава нямаше такова нещо", каза Бисеров. Той допълни, че има над един милион лева неизплатени хонорари на служебните защитници. И тяхното въвеждане ще затлачи още системата.
 
"Съдът преценява дали да назначи такъв защитник. Това става по закона за правна помощ, прокурорът или съдията изисква съответната адвокатска колегия да посочи адвокат от състава си да бъде назначен за такъв", коментира Анастас Анастасов, шеф на вътрешната комисия от ГЕРБ.
 
И от БСП обвиниха управляващите, че с въвеждането на резервния защитник погазват грубо основни права и свободи. "Бързината не може да бъде самоцел в наказателната система, най-бързо е било производството по времето на Сталин", каза соцдепутатката Мая Манолова.
Министърът на правосъдието Маргарита Попова защити въвеждането на резервния защитник. "Той ще се появи в изключителни случаи, по тежки дела, когато има опасност те да бъдат блокирани, когато някой се опитва да злоупотреби, за да наруши обществения интерес и когато някой иска да защити правата на обвиняемите за сметка на интереса на пострадалите", категорична бе тя.
 
Депутатите вдигнаха санкциите от 100 на 300 лева за свидетел, който не се явява да даде показания. Ако обаче има уважителна причина, глобата и принудителното довеждане се отменят.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.