iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Епизоотичната обстановка в Перник е спокойна

Епизоотичната обстановка в Перник е спокойна

Със заповед на областния управител инж. Иво Петров днес бе свикана Областната епизоотична комисия, в която участваха представители на РИОКОЗ, РВМС, ОД на МВР, Гражданска защита, държавните ловни стопанства, ловно-рибарски сдружения, ДЛС „Витошко". Заседанието бе ръководено от зам. областния управител Георги Шарлачки.
 
Членовете на комисията се запознаха с епизоотичната обстановка в страната и областта. До днес няма регистрирани случаи на инфлуенца на територията на Р България, заяви д-р Боряна Станимирова - началник отдел „Здравеопазване на животните" в РВМС. Тя съобщи, че на 16.03. 2010 г. са обявени два случая на инфлуенца в с. Лития, Румъния. Птиците веднага са били унищожени. Д-р Станимирова обясни, че най-често заразяването се осъществява при контакт на диви прелетни птици с домашни птици в населено място.
 
Д-р Татяна Вангелова, директор на РВМС - Перник, запозна присъстващите със заповед на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба, в която се предвижда организирането на съвместни проверки с представители на Орнитоложките дружества, за наличие на прелет на диви мигриращи птици, проследяване на здравословното състояние и следене за случаи на открити трупове на умрели птици в районите на обитанието им.
 
Областната епизоотична комисия взе решение да се организират заседания на общинските епизоотични комисии. Съгласувано бе директорите на РВМС да разпоредят на собствениците и управителите на птицевъдни обекти и "задни дворове":
 
1. Да не допускат излизането на птиците извън дворовете; 2. Да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици; 3. Да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците; 4. Да създадат условия за разделно отглеждане на домашни птици и гъски от други домашни животни.
 
С решение на областната епизоотична комисия се забранява провеждането на тържища за продажба на птици до отмяната на повишената епизоотична готовност.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.