iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лазарица в Пернишко

Лазарица в Пернишко

Днес народът ни празнува Лазаровден, който предшества по-големия празник Цветница или Връбница. В село Дивотино, млади момичета облечени като лазарки, традиционно отбелязаха празника. В ранни зори те тръгнаха по домовете с добромислие, раздавайки надежди за по-добър живот. Специално за читателите на iPernik лазарките от читалище "Чичо Стоян" - с.Дивотино, подариха лазарска песен, пожелавайки им много здраве и благоденствие.
 
Лазаровден е предимно християнски празник, свързан с много обичаи. Празнува се на осмия ден преди Великден. И поради това, че Великден е подвижен празник, Лазаровден също се мести всяка година, но винаги е в събота.
 
Традицията повелява на Лазаровден да се откъснат зелени върбови клонки, които на следващия ден /Цветница/ ще красят входните врати на домовете. Младите жени пък подбират цветята, от които ще оплетат венците за Цветница. Момите, които са лазарки се събират в дома на една от тях и после пременени в носии започват да обикалят къщите, да наричат за здраве и берекет, като пеят обредни лазарски песни. В благодарност стопаните на дома ги даряват с яйца, плодове и дребни подаръци.
 
Друг стар български обичай е да се пускат венците от момите на селото в реката. По този начин те декларират желанието си да се задомят. И който момък, улови венеца, за него ще се омъжат. Като ги пускат във водата, момите пеят лазарски песни, и се надяват венците им да бъдат уловени от тези, които харесват. Този обичай е известен като лазаруване, а момите се наричат лазарки.
 
Лазарки могат да бъдат и малки момичета, на които не се дарява нищо друго освен бели яйца. Те трябва да се боядисат в четвъртъка или съботата преди големия празник Великден. Лазарките влизат във всеки дом и пеят песни: има песен за мома, момък, дете, булка, домакин, овчар и др.
 
 
Църковен празник: Църквата почита възкресението на св. Лазар. Синът Божи Иисус Христос възкресява Лазар на четвъртия ден от неговата смърт в знак на благодарност за неговото гостоприемство.
 
Именници: Лазар, Лазаринка
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.