iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


700 българи държат на депозит 1,744 млрд. лв.

700 българи държат на депозит 1,744 млрд. лв. 11_1478789798

По-малко от 700 богати българи държат на депозит в банките общо 1,744 млрд. лв., като точно 714 е броят на депозитите със суми над 1 млн. лв. в тях, сочат данните на БНБ към края на септември. Като в тези милионерски влогове се съхраняват 1,744 млрд. лв. Но тъй като много богати българи може да имат по повече от един депозит, то броят на най-заможни граждани на страната е под 700. Техните пари в банките са приблизително колкото очакваните приходи в държавния бюджет от корпоративни данъци от нефинансовите предприятия за цялата 2016 г., и много повече от годишния бюджет на ведомства като МВР и Министерството на отбраната.

За една година броят на милионерските депозити е нараснал със 103, или с 16,9%, а наличната обща сума в тях се е увеличила с 228 млн. лв. (+15,1%). Като именно при тези влогове се отчита най-голям ръст както на броя им, така и на натрупаните в тях средства. Дори само през изминалото лято милионерите са натрупали доста пари. От юли до септември милионерските влогове са намалели с 2 брой, но общата сума на парите в тези най-големи депозити е нараснала с 18,85 млн. лв., сочат данните на БНБ.

Освен броят на милионерските влогове, намаляват и всички малки депозити със суми под 10 хил. лв. Явно хората с по-малко пари теглят от спестяванията си в банките и закриват влогове за да направят ремонт през лятото или за да отидат на почивка. В същото време се увеличава както броят, така и сумите във всички депозити между 10 хил. и 1 млн. лв. в тях, сочат данните на БНБ. Явно по-заможните българи продължават да трупат спестявания. В резултат общият брой на влоговете на граждани от юли до септември намалява с 67,46 хил., а за година - с 426,2 хил. Но общият размер на спестяванията на гражданите нараства с 505 млн. лв. за три месеца, и с 2,754 млрд. лв. в рамките на една година.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.