iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори изразява опасения във връзка с липсата на заявки към "Булгаргаз" за доставки на газ през 2017 г. от страна на "Овергаз Мрежи"

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори изразява опасения във връзка с липсата на заявки към "Булгаргаз" за доставки на газ през 2017 г. от страна на "Овергаз Мрежи" 11_1478700323

В отворено писмо от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) изразяват опасения във връзка с липсата на заявки към "Булгаргаз" за доставки на газ през 2017 г. от страна на "Овергаз Мрежи", като индустрията посочва, че при това положение може да бъде повторена ситуацията от края на 2015 г. Тогава доставчикът на "Овергаз Мрежи" - "Тазпром Експорт", спря да изпълнява заявките на дружеството. При това положение, за да изпълни своите договори, на 31 декември 2015 г. дружеството заяви цялата си консумация за 2016 г. на обществения доставчик "Булгаргаз".

От БФИЕК са на мнение, че при такова заявяване на допълнителни количества природен газ "Булгаргаз" няма да може да предложи гъвкави условия по договорите на своите клиенти, както и няма да може да приеме увеличени заявки от други клиенти без финансови санкции. Опасенията на БФИЕК са свързани с факта, че "Булгаргаз" вече участва в търгове за разпределяне на капацитет през територията на Румъния.

При извънредни заявки дружеството ще трябва да участва в търг за разпределение на краткосрочен капацитет за пренос, чиято цена е по-висока от тази за годишен капацитет, и ще бъдат генерирани допълнителни разходи. От Федерацията допълват, че според съществуващата нормативна база допълнителните разходи се разпределят върху всички клиенти чрез увеличаване на регулираната цена на газа. Затова от БФИЕК настояват Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да разработи нов механизъм за формиране на цената на обществена доставка на газ.

По този начин допълнителните финансови разходи, свързани с осигуряване на капацитета за пренос и претърпени санкции, трябва да се поемат от този, който ги е причинил.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.