iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цените на наемите се повишиха

Цените на наемите се повишиха 09_1474897866

Наемите скочиха преди началото на новата академична учебна година в градовете с университети, като в столицата например цените на апартаментите се вдигнаха с 15% заради студентите. Тази тенденция се забелязва още от средата на август, обясни пред "Стандарт" Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение брокери на имоти". Поради тази причина във всички райони, които са в близост до университети, например района около Медицинска академия, заради студентите по медицина, района около Софийския университет "Св. Климент Охридски", Студентски град, както и кварталите около него - "Дианабад" и "Дървеница", има покачване на наемите, каза Василева. "Тенденцията е поскъпването да е с около 10-15%. Като, разбира се, всичко зависи от състоянието и вида на жилището, което се избира. Имотите, в които има хазяин, винаги са с по-ниски цени", обясни тя. Все пак студентите по-често търсят самостоятелни жилища, предпочитат да живеят без хазяи. Според Василева много често се търсят дори тавански стаи или сутерени, които са пригодени за живеене - стая с баня и тоалетна. "Там цените варират около 250-350 лв. в зависимост от местоположението, което в общи линии се равнява на цената на гарсониера в "Обеля", например. Другият вариант, който се предпочита от студентите, е да се съберат 3-4 души и да наемат едно голямо жилище от около 100 квадрата, където да делят наема, защото така излиза доста по-изгодно", коментира Илиана Василева. Но много от хазяите не предпочитат да си дават големите имоти на няколко студенти, защото се притесняват, че имотът няма да се стопанисва добре. Вдигането на наемите не е само заради започването на учебната година в университетите, коментира Йорданка Рангелова от имотна компания "Адрес". Цените за отдаване под наем се увеличиха основно в източни райони като "Гео Милев", Студентски град, "Дианабад", "Мусагеница", района около Медицинска академия. Те държат едни нива от 350-400 евро за двустайни апартаменти. В момента хората, които търсят, са с много ниски бюджети, масовото търсене е до 500 лв., обясняват брокери. Получава се едно неприпокриване между търсене и предлагане, при което не се осъществяват сделки. Наемодателите трябва да се ориентират към снижаване на самите цени, смята Йорданка Рангелова.

Подобна е ситуацията и във Варна. Там младежи продължават да ходят на огледи по квартири, за да изберат най-доброто съотношение цена - качество заради солените наеми от около 500 лева. В Благоевград частни квартири легло в стая за двама не може да се намери за по-малко от 60 лева. В центъра цените са доста високи. 160 лева струва стая за двама със самостоятелен санитарен възел. Гарсониера в идеален център пък се предлага за 300 лева. Луксозен апартамент в центъра е на цена от 500 лева наем на месец. В широк център може да се намери и тристаен апартамент с две спални за 300 лева. Ако го ползват четирима студенти, то те ще плащат по 75 лева на месец.

ВАРНА

Хазяи надзирават пускането на нет

Най-търсени от студенти във Варна в момента са едностайните апартаменти - с кухня с дневен тракт и спалня. Собствениците на такива имоти ги отдават под наем на цени от 300 до 450 лв. на месец, според района, в който се намира жилището. Масово хазяите забраняват на наемателите да вдигат шум, не позволяват да се правят дупки, та било то и от габърка, за да бъде закачена картина. Някои от собствениците на имоти предлагат и интернет, включен в цената на наема, а тези, които не предоставят тази екстра, са категорични, че ако студентът иска да си пусне интернет, то той задължително трябва да присъства и да уведоми и хазяина, за да присъства при идването на фирма, за да не се правят ужасни дупки. Масово изискване още от страна на хазяите е да не се пуши в жилищата и да не се вдига шум. Млади хора, търсещи квартири във Варна, разказаха, че според тях исканите наеми са нереални, защото в голяма част от жилищата собствениците са направили козметични ремонти, чиято основна цел е прикриването на влага и мухъл в старите апартаменти. Студенти, които не са успели да се класират за общежитие, прибягват да други тактики - в социалните мрежи изобилства от съобщения от типа на "търсим двама съквартиранти". Двустайните апартаменти в морската столица са с наеми от минимум 400 лв., а тристайните - от минимум 450-500 лв.

БЛАГОЕВГРАД

Битка за общежития, стаите с калпави бани

900 са местата в двата блока, в които са общежитията за студенти на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. В момента върви второто класиране, а желаещите да намерят подслон там са много повече от капацитета на двете сгради. Причината за наплива е в цените, които са много по-ниски в сравнение с квартирите в областния център. Обитателите на Първо студентско общежитие плащат по 42 лева на месец наем. Тези във Второ студентско общежитие дават по 48 лева месечно. Разликата в цената е заради направения преди години основен ремонт на втория болк по европейска програма. Но и там не всичко е наред, признава директорът на дирекция "Студентски столове и общежития" Димитър Ангелов. "Ремонтът не е направен качествено, но са изпуснати гаранционните срокове. Баните са по-зле от тези в неремонтирания блок. Непрекъснато има аварии, които отстраняваме за наша сметка. Условията за студентите са прилични в сравнение с базата на други университети в страната, но има още какво да се желае. Категоричен, че трябва да се подобри базата, но са необходими финансови средства", каза Ангелов.

СТАРА ЗАГОРА

Искат година предплата

В Стара Загора търсенето на свободни квартири тази есен е много по-голямо и това естествено вдигна цените, твърдят брокери на недвижими имоти. Още преди началото на академичната учебна година в единствения в града - Тракийския университет, са били заети по-големите квартири - гарсониери и едностайни апартаменти, които наемат по-заможните студенти. Сега на практика такива квартири трудно можели да се намерят и вече се предлагали с 20-25 на сто по-високи цени. Ако миналата есен една гарсониера се е отдавала под наем за 200 лв на месец, сега вече наемодателите искали не по-малко от 250 лв. Едностайните апартаменти пък се предлагали над 300 лв месечен наем и най-често с предплата поне за 1 година.

Гърци и сърби напират за къщи край "Струма"

През последните няколко месеца се е увеличило търсенето на недвижими имоти в Благоевградска област, твърдят брокери. Все повече са чужденците, които искат да закупят недвижимо имущество в региона. Най-голям интерес проявяват руснаците, гърците и сърбите, които искат да преместят и бизнеса си в България. Все повече хора купуват и къщи в близките села около Благоевград. Най-търсени са имотите в населените места около автомагистрала "Струма".

Според брокерите най-трудно се продават жилища, които са нефункционални и нямат добро разпределение на стаите. Лошата архитектура понижава цената на имота. Между 400 и 500 евро на квадратен метър се продават апартаменти в кварталите на Благоевград. Въпреки по-високата цена най-търсени са жилищата в центъра на града. Квадратният метър върви около 1000 евро. Предимството им е добрата локация, тъй като са близо до детски градини, до административни сгради, до магазини, до увеселителни заведения. "Когато собствениците решат, че този имот не им трябва, могат да го отдадат по наем и да получават средства от това", споделят брокери.

Гурбетчии с нови домове

Има раздвижване на имотния пазар в Кърджали, казват от агенциите за недвижими имоти. В родопския град се търсят апартаменти в новопостроените сгради в центъра на града или в кв. "Възрожденци". Обикновено клиенти са хора, работили в чужбина. Най-атрактивни и търсени са гарсониерите и по-малките жилища, например панелка във Възрожденци може да се намери за 30-35 хил. лв., тристаен в центъра на града от 80 кв. м за 70 хил. лв.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.