iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фермерите търсят кредити в кратки срокове

Фермерите търсят кредити в кратки срокове 11_1478582868

Проучване показва, че фермерите търсят кредити в кратки срокове, като на пазара активно навлизат дружества като „Агрион Финанс“, които предлагат заеми по улеснена процедура.

Засилва се интересът към алтернативните форми на финансиране в земеделието

Фермерите все повече търсят кредити в по-кратки срокове, показва проучване на компанията за управление за земя „Агрион“.

Големият проблем е, че традиционно процесът по кандидатстване и усвояване на кредитите отнема няколко месеца, а за динамичен бизнес като земеделието това е сериозна трудност, твърдят земеделските производители. Според тях повечето заявки остават неутвърдени от големите финансиращи институции или отнемат твърде много време. Освен това земеделците трябва да докажат идеална кредитна история, да подготвят купища документи, да заложат и други свои активи, да въвличат поръчители и съдлъжници.

Затова фермерите все по-често се обръщат към финансиращи дружества като „Агрион Финанс”, където кредитите за земеделие се взимат по- бързо, а основните предимства остават минималните изисквания към стопаните и опростената процедура за кандидатстване и усвояване на желаното финансиране. Като основно обезпечение се приема земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност за кредитите и до 100% за лизинга.

Проучването показва още, че нараства интересът към рефинансиране на стари задължения в земеделието. Фермерите се стремят да работят с по-малко кредити и да си управляват парите по-разумно. От една страна търсят по-изгодни лихвени условия за стари дългове, а от друга – опростява процеса по изплащане на дълга и по-добра оценка на актива. Освен това рефинансирането може да спести част от общите разходи по земеделския заем, коментираха от „Агрион Финанс”. Основното правило за успешно развитие на земеделски бизнес е добро обмисляне на финансовите възможности и присъщия кредитен риск, съветват експертите. Според тях фермерите търсят по-гъвкави форми за финансиране на бизнеса си и неговото разрастване и интересът към кредитните продукти от небанкови дружества се засилва. Данни от проучване на компанията показаха също, че земеделският бизнес е оптимист за ситуацията си в момента, но близо две трети от фермерите признават, че са имали нужда от допълнително финансиране в последната година. В обобщение данните за пазара сочат, че се очаква интересът към алтернативните форми на финансиране в земеделието и конкуренцията между различните кредитиращи институции да се засили.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.