iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кризата развързала кесиите

Пазарване - сн. Фотоновини

Въпреки кризата вече има раздвижване на вътрешното търсене. На 11,3 млрд. лева възлиза крайното потребление на домакинствата само за времето от юли до септември на миналата година. Това е с 866 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2010 г., показва бюлетин за януари на Българската народна банка (БНБ).

Крайното търсене, в което влиза индивидуалното потребление, това на домакинствата, на обслужващите ги нетърговски организации и на правителството, е 14,1 млрд. лева за третото тримесечие на миналата година. За сравнение през същите месеци на 2010 г. то е било 13 млрд. лева.

Повишаването на крайното търсене е положителен знак за развитието на икономиката ни.

Още в края на миналата година при приемането на бюджета финансовият министър Симеон Дянков обясни, че разчита именно на вътрешното потребление да се превърне в двигател на растежа през тази година. Очакванията обаче са, че износът, който е в основата на икономическата активност в момента, ще забави темпове.

От бюлетина на централната ни банка става ясно още, че най-голям принос за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната имат промишлеността и търговията.

За времето от юли до септември постъпленията по линия на промишлеността, енергетиката и ВиК услугите възлизат на 4,2 млрд. лева.

Секторът на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството пък са генерирали за същия период близо 3,4 млрд. лева.

Приносът на строителния сектор, който пострада най-сериозно от кризата, е 1,3 млрд. лева за третото тримесечие на миналата година.

Така БВП на страната само за времето от юли до септември на 2011 г. възлиза на малко над 21 млрд. лева. Според прогнозата, заложена в бюджета, БВП на България ще достигне близо 81 млрд. лева тази година. Това ще е с 2,9 на сто повече в сравнение с миналата.

Наскоро икономическият министър Трайчо Трайков обясни, че все по-голямо значение за икономиката ще имат секторите, които развиват нови технологии и създават качествени и високоплатени работни места. Като перспективни отрасли той определи електрониката и електротехниката, фармацевтиката, машиностроенето, химическата промишленост, екотехнологиите и здравните технологии.Тогава от думите му стана ясно, че индустрията осигурява все повече приходи за икономиката ни. Той обясни още, че за първите 9 месеца на 2011 г. ръстът в индустрията е бил 4,9%.

Междувременно той подчерта, че минерално-суровинният сектор вече е приоритетен за правителството и е един от най-добре развитите. В резултат на създаването на орган за управление на дейностите по проучване и използване на природните богатства към министерството на икономиката приходите от концесии са достигнали 62 млн. лева при планирани 43 млн. лева. Съвместно с Българската минно-геоложка камара се разработва стратегия за управление на подземните богатства.

 

Източник: Монитор

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.