iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Работещите над 65 г. са нараснали

Работещите над 65 г. са нараснали  11_1479272194

66 400 българи в пенсионна възраст продължават да се работят, като това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на годината. Данните показват, че от началото на година до края на септември работещите над 65 г. са нараснали с около 5000. Няма статистика каква част от служителите в трета възраст продължават да работят, въпреки че са се пенсионирали. „Практиката показва, че немалка част от хората нямат нужния осигурителен стаж, за да излязат в пенсия. Затова са принудени да се трудят и след 65 г.“, обясни експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.
Както „Монитор“ писа, всеки месец над

100 души търсят липсващият им осигурителен стаж

с помощта на пенсионни консултанти. Тези, които нямат документи, с които да докажат трудовия си опит, са принудени да продължат да работят и след като навършат пенсионна възраст.
Доста от кадрите обаче продължават да работят и след като се пенсионират. „От една страна, защото работата им не е свързана с тежък физически труд, и от друга, защото така увеличават и пенсията си.“, обясни Николчева.
Според изследване на Менпауър всеки трети кандидат за работа смята, че

възрастта пречи на кариерното израстване.

В същото време според проучването обаче този страх е неоснователен, защото много компании наемат свои служители след излизането им в пенсия. Основната причини са връщането на работниците в офиса е липсата на квалифицирани кадри. Според Менпауър 62% от фирмите у нас не могат да намерят нужните им служители.
„Компаниите биха могли да преборят този недостиг, като се обърнат към по-възрастните кадри или към свои бивши служители, защото те имат умения, с които да допринесат за успеваемостта на еднократен проект или в дългосрочен план.“, заяви директорът на Менпауър за България Надя Василева. Данните показват, че заради недостига на кадри 39 на сто от родните шефове са започнали да наемат по-млади или по-възрастни служители.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.