iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вземаме пари назаем от семействата си

Вземаме пари назаем от семействата си 05_1464413088

28% от българите взимат пари назаем от семействата си, а едва 10 на сто биха се обърнали към небанкови финансови институции. Това показва анкета на една от фирмите бързи кредити. Проучването е проведено сред 4 хил. души на възраст между 18 и 65 години в България, Чехия, Полша и Словакия. Според него семейството и приятелите се ползват с най-голямо доверие не само у нас, но и в останалите 3 държави.

„Това е съвсем логично, заради някои недобри практики на отделни играчи на пазара“, обясни за „Монитор“ Десислава Николова, финансов анализатор в портала „Моите пари“.

Изследването показва, че спрямо останалите страни процентът на доверие във фирмите за бързи кредити е най-голям. Едва 6% от гражданите на Чехия се обръщат към подобни фирми, Словакия - 5%, Полша - 7%. Към банките пък се обръщат 33 на сто от българите, което е най-ниският процент в сравнение с Полша - 40%, Чехия – 40%, и Словакия -42%.

Нашенците все по-рядко търсели професионална помощ при затруднения със семейния бюджет – едва 3%. Данните показват обаче, че най-често се обръщаме за съвет към семействата си – 64%.

Доста по-рядко - едва в 13% от случаите, търсим приятелите. Според Николова финансовата консултация е наложителна и много полезна, когато се тегли жилищен кредит. В този случай тя не само спестява време, но и много нерви.

"Темата за бюджета на домакинството е сред чувствителните за всички анкетирани от четирите страни и резултатите показват, че те не са склонни да я обсъждат в широкия кръг на познатите си, а по-скоро с най-близките. Има нужда от инвестиции в повишаване на финансовата грамотност в тази посока", коментира Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата "Профи кредит" в Европа. Чехите са най-предпазливи и една трета от тях изобщо не биха прибегнали до заеми. В България една пета от хората твърдят, че никога не биха взели кредит, а други 10% нямат проблем с това.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.