iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Началник на КАТ, София: Отнемат книжката на всеки водач, който е с неплатен акт или фиш

Началник на КАТ, София: Отнемат книжката на всеки водач, който е с неплатен акт или фиш 10_1476331746

Комисар Тенчо Тенев е началник на КАТ-София, като е роден през 1962 г. в Димитровград и е завършил стопанско управление и администрация в УНСС.

Бил е сержант в Пътна полиция - Димитровград, лейтенант в РДВР - Хасково, районен инспектор, началник-смяна в Магистрална полиция. Откакто е начело на КАТ-София, е повишил резултатите на дирекцията в пъти.

Отнемаме книжката на всеки водач, който е с неплатен акт или фиш, казва комисар Тенчо Тенев.

- Комисар Тенев, какъв е проблемът с регистрацията на автомобили, защо има опашки в столичния КАТ и кога спънките ще бъдат отстранени?

- Проблемът не е в сървърите на КАТ София, а в цялата страна. По веригата има техническа неизправност в системите. Опитваме да правим всичко по силите си, за да няма проблеми, но техниката ни е морално остаряла. Освен това в София се регистрират най-много автомобили. На ден през гишетата минават между 600 и 800 души. Всички тези хора се струпват тук и когато има проблем, викат по жените зад гишетата. А те не са виновни, те са част от системата и работят без почивка, за да обслужат всички. Но когато спрем работа за половин час сутрин и половин час следобед заради централен проблем със сървъра, и стават големи опашки. Въпреки това снощи например хората седяха на работа до 20.20 ч, за да обслужат всички, които са влезнали в КАТ и никого не са върнали. Но колите са много, народът масово купува автомобили.

На месец регистрираме до 15 000 коли, а това е страшно много

В същото време съставът на КАТ е един и същ. Сега се търсят нови сървъри и техника, но това не става с магическа пръчка. И за съжаление ние търпим критиките за всичко, а тук хората взимат по 500 лв. заплата. В същото време гражданин с кола за 200 000 лв. ги псува, без жените тук да имат вина. Затова още един път моля гражданите да бъдат по-толерантни !
Трябва да се има предвид също, че освен хората, които чакат за регистрация на автомобили, в КАТ София всеки ден идват и по 300 - 400 младежи, които подават документи за книжки, а имаме 4 гишета за тази услуга. Това са по 100 души на гише. В крайна сметка държа да отбележа, че въпреки трудностите, ние сме единствената институция в София, която всеки ден обслужва по 2000 души общо.

- Служителите в КАТ София са малко, а по улиците в столицата има ли достатъчно патрули?

- Силно казано е достатъчно, защото само колите със софийска регистрация вече са над милион.
Данните ни показват, че в почти всяко семейство с 4 души има и по 3 регистрирани автомобила. На всичкото отгоре в момента в София има много ремонти, защото кметът на града се опитва да облекчи трафика, да направи подобрение, да построи метро, но това изисква време. А сега в момента го натоварва, така че хората трябва да имат търпение. Шофьорите наистина трябва да бъдат толерантни, за да се справим в ситуацията.

Изнервянето и бързането води само до проблеми

- Какви акции ще има зимата? За какво трябва да внимават шофьорите?

- Времето застудя, а с него започнаха и масовите верижни катастрофи. И не само. Ето, само в понеделник в София имаше 200 пътно-транспортни произшествия. При половината от тях шофьорите си написаха протоколи, а при останалите бяха изпратени патрули. Но мога честно да ви кажа, че софиянци са много невнимателни. Още повече когато завали. Много водачи не съобразяват, че сега колите не спират бързо. И, ако в този момент шофьорите си позволят да пишат SMS-и например или да говорят по телефона, вниманието им е напълно отнето от пътя. Ако при сухо време са ни нужни 7-8 метра, за да спрем, сега при дъжда и снега, те са поне 12. И мога да ви кажа категорично, че 80% от пътно-транспортните произшествия са заради неспазване на дистанция. Никой не се съобразява със знаците и правилата, всеки бърза и иска да мине. Като резултат удря 4 коли, например, и задръства кръстовището. И после искат да ги облекчим с патрули. Ами как да стане и то с 6 екипа, които посещават 1000 ПТП-та на ден. Затова апелирам към шофьорите: "Карайте внимателно, моля ви". Защото освен лошото време има и много невнимателни пешеходци. Те пресичат където си искат, а за мен това е равно на самоубийство.

Не може да прескачат мантинели и да тичат по платната

а после само шофьорите да са виновни. София е станала джунгла, честно ви казвам, всеки си третира правилата, както на него му изнася. А законът е един - той трябва да се чете от всички по един и същи начин.

- Кои са рисковите групи, които най-честно не спазват правилата?

- Младите водачи карат все едно са в компютърна зала. Изпреварват от ляво, от дясно, все едно е в състезание. А другите участници какво да направят, как да пазят такъв рисков шофьор ?!. Освен това те карат шумни коли, ужасно шумни, а хората ни заливат от сигнали и оплаквания. Затова и още лятото започнахме акция за такъв тип автомобили, която няма да я спираме.
Сега освен че налагаме глоби, направо спираме от движение подобни прекалено шумни автомобили. Правим акциите съвместно с колегите от ДАИ заради шума и нивото на изгорените газове. Освен, че правят колите си да са по-шумни, тези млади шофьори им сменят двигателите и ги правят опасни. Затова ги спираме от движение и им взимаме талоните, когато не ги оправят. Спираме ги от движение и заради затъмнени стъкла и други незаконни промени по колата като например, че от автомобили с мощност 150 конски сили, те ги правят 500-600 конски сили А това не е нормално. После се състезават с тях и за съжаление понякога се убиват. Затова се обръщам към тях: "Хора, залагате си живота на карта за едно състезание и си отивате млади и зелени. Това не е нормално, моля ви спрете".

- Колко неправоспособни шофьори залавяте, намаляват или се увеличават ?

- Тези хора отново са предимно младежи. Много е опасно, а на всичкото отгоре родителите им купуват такива бързи и опасни коли и мотори. Това е страшно не само за младежа, който рискува живота си с такава машина, а и за околните хора.

Родители погребват децата си, купувайки им мощни коли

и оставяйки ги без контрол, не знам защо не го разбират. Аз мога да ви дам личен пример. Синът на мой приятел изкара книжка и баща му ми се обади да се посъветва какъв автомобил да му купи. Казах му да е с по-слаб двигател, докато се научи добре да шофира. Момчето обаче поиска БМВ и го получи. На обяд същия ден го регистрираха, а вечерта дежурният офицер ме извика на пътя край Димитровград заради тежка катастрофа. В колата, която се беше нанизала като шиш в мантинелата, беше синът на моя приятел. Беше загинал на място. После бащата не искаше да ме погледне в очите. Затова казвам - младите трябва да се възпитават в толерантност, а не в тузарщина. Всеки Божи ден на пътя хващаме между 3 и 5 неправоспособни водачи - това са убийци на пътя. Самоуки хора, които или са им подарили кола или те сами са си купили.

- Актовете, които съставяте всеки ден също не са малко. Успявате ли да събирате глобите?

- Да, събираемостта е доста повишена. В момента, ако спрем на път водач и той има изтекъл по срок неплатен акт или фиш, книжката му се взема докато не си плати глобите. Освен това отнемаме книжката и при регистрация на автомобил, ако собственикът има изтекли и неплатени глоби. Докато не си платят старите задължения, не получават нови услуги в КАТ. Това е начин хората да бъдат коректни платци на хазната. Защото всички искаме от премиера Бойко Борисов да направи това и онова, ама той откъде да вземе пари, ако ние нямаме събираемост. Но ето - вече имаме. Събираме по 20 000 лв. на ден от глоби.

- За какво да бъдат готови шофьорите през зимата?

- Вече е време за зимни гуми, защото с летните в тези дъждове не може да се спира добре. Моят съвет е вече да ги слагат, защото е студено. Дори и през деня да стане 17 градуса, пак е по-добре да са със зимни гуми. Освен това е важна течността в чистачките и стоповете им да работят. Същевременно - забравете за телефоните, не използвайте и слушалки в ушите за музика- тогава не се чува, когато друг автомобил подава сигнали с клаксона. Освен това напоследък забелязвам, че хората карат върху релсите. Вече навсякъде пращам патрули и всички ще се глобяват, защото това е голям проблем. От къде на къде тези тарикати ще карат от ляво по релсите и ще изпреварват, а всички останали възпитани хора ще чакат на опашка, за да минат кръстовището например. Всички на пътя са еднакви, това трябва да е ясно!

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.