iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отец Рафаил: Няма изчезнали дарения

Отец Рафаил: Няма изчезнали дарения 08_1472530552

Отец Рафаил Стефанов, който е бил игумен на Кладнишкия манастир, е обвинен в злоупотреби и има протести срещу него в манастира. Решихме да публикуваме интервюто на нашия колега и приятел Венцислав Жеков с отец Рафаил:

– Здравейте отче, как приемате обвиненията от местните хора?

– Така и не можах да разбера, в какво точно ме обвиняват, защото всичките викаха един през друг.

– Обвиняват Ви първо, че са давали дарения, които след това са изчезвали.

– Те явно смесват различни периоди. Казваха дори, че всичко било карано на Гигинския манастир. Няма изчезнали дарения. Една жена дори говореше, че са изчезнали чинии! Напротив, те са прибрани, след земетресението, но нищо не е изчезнало, нищо не е продадено, нищо не е заграбено.

– Твърдеше се, че сте откраднал икони. Как ще коментирате това?

– Аз ги извадих иконите, те са четири. Прибрал съм ги в чаршафи и одеяла, за да се съхранят. Не са откраднати.

– Следя Ви във фейсбук, какво пишете и какво мислите. Вие сте доста опозиционно настроен, пишете против Русия, против управлението на страната ни в момента, критикувате дори Синода. Не мислите ли,че тези действия срещу Вас не са случайни?

– Разбира се, че е така. Всичко това срещу мен се организира от местния лидер на /цитира голяма политическа партия, която не споменаваме, за да предпазим отеца от евентуално съдебно преследване за клевета/. Той го организира това от един месец, като ходи по къщите и иска подписи. Много хора са отказали.

– Какво казаха ревизорите от Софийска митрополия?

– Те казаха, че ще докладват на епархийския съвет за случилото се.

– Как се отрази това на дейността Ви в манастира в същия този ден?

– Ами наложи се да поотложа кръщене на дете от приемно семейство от Дупница.

– Вие как ще се защитите?

– Няма да се дам без бой! Близо 30 човека дойдоха в манастира, за да правят протестите. Селото обаче по избирателни списъци е над 1000 души. Тези хора , които дойдоха, аз не ги познавам, те не са идвали да се причастяват. Манастирът обаче не е на селото, той е на хората, той е на всички.

– Ще организирате ли все пак някаква защита?

– Няма да ходя по къщите на хората и да ги моля, мисля, че те знаят истината.

– Обвиниха Ви, че не стоите в манастира, това така ли е?

– Аз имах четири години, когато не можех да мръдна от манастира. Сега има един човек там и съм доста по-мобилен. Аз съм и докторант, така че в понеделник и вторник съм в София. Имаше един период, когато ме нямаше и в петък. Имам и други задължения и още нещо, аз не съм пазач на манастира, така че, не е и необходимо да стоя там постоянно, вместо да върша работа, която е полезна и за манастира.

– Ще спрете ли да пишете по този начин в социалните мрежи, иначе казано, уплашиха ли Ви с тези действия?

– Категорично не!

– Добре де, това, което показаха в манастира, наистина демонстрира мизерия, защо е така?

– Аз съм викал медиите сам, за да покажа положението. Това са сгради, които не са за живот, те са складове. Там пазя дарения за детски домове от хора, които са донесли разни неща.

– Това което говорим сега, мога ли да го напиша?

– Можете да напишете всичко, което искате, аз не мога и не искам да Ви казвам, какво да пишете за мен. Обвиниха ме дори, че съм опипвал момиченца, а тогава дори и на протосингела на митрополията му писна и ги спря, за да не говорят откровени глупости.

Редакционен коментар:

И ние от „Задругата“ решихме да зададем публично няколко въпроса. Съвсем кратки са. От няколко години отец Рафаил моли за помощ. Пуска съобщения във фейсбук, дава сметката на манастира за дарения, търси средства, особено след земетресението в този район. С месеци стоеше без ток, защото имаше проблем с електроразпределителното дружество… някой чу ли го? Помогна ли му?

И друго ни интересува. Колко от тези хора, които са дошли да обвиняват монаха в манастира са стъпвали там? Защото обикновено в нашата Църква са случва следното: когато някой на някого не е удобен, веднага се появяват протестиращи. Кметове, партии… Колко от тези хора се изповядват и причастяват и са изобщо християни? Питаме, защото от известно време се вижда с просто око, че християните сякаш нямат думата в Християнската църква. Всички други решават там, само не и християните. Имаме една молба. Вместо да разпъвате монаха и да го обвинявате, опитайте се да му помогнете. Ние така ще направим. И който смята, че отец Рафаил е най-големият проблем на БПЦ, нека първи хвърли камък срещу него.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.