iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отличиха учителка от ГПЧЕ "Симеон Радев" за "Любим учител" на България

Отличиха учителка от ГПЧЕ "Симеон Радев" за "Любим учител" на България 05_1464501051

Елизабет Алексиева, която е преподавател по Български език и литература в ГПЧЕ „Симеон Радев”,гр. Перник, е отличена в кампанията на МОН и в-к „Стандарт”-„Любим учител”

- Г-жо Алексиева, какво означава за Вас това отличие, дошло в резултат на проведената през месец април анкета с Ваши ученици от деветите класове по инициатива на МОН и в-к „Стандарт”?

За мен смисълът на анкетата не е толкова да се избере и да се награди един учител, колкото да се разбере какъв е желаният от учениците профил на съвременни преподавател. Приятно съм изненадана, че моят резултат е на фона на предизвикателствата на старобългарската литература, която преподавам в момента в девети клас.

- Вашата лична равносметка? Защо избрахте тази професия?

Преподавам от 1992 г. и за личната си равносметка ще използвам притчовите думи на славянския Първоучител, че не всеки може да преплува дълбоко море. Радвам се, че засега успявам, и то с помощта на учениците….Избрах тази професия, защото тя отговаря на характера ми, на моята професионална подготовка, на начина, по който възприемам света. Имам предвид духовното, а не материалното му измерение.Човек е на този свят не само за хляба

- Как се чувствате в училище?

В свои води. То е мястото, на което принадлежа.Чувствам се част от един екип, имам предвид колегите и ръководството

- Какво трябва да се промени в системата?

На първо време-огромния обем информация са сметка на способността да се разсъждава; в нашия случай-броят на включените в програмата произведения.

-Вашите съвети към младите учители?

Да не забравят, че и те са били ученици, че в тази професия водеща е емпатията, както и добрата професионална подготовка, защото аудиторията е много взискателна, отразява фалша и слабия професионализъм.

- И накрая-на какво искате да научите Вашите ученици?

Да изградят критическо мислене не само следвайки авторитетите,а опирайки се на собствените си търсения и дори разочарования. Да съхранят националната си идентичност дори когато станат граждани на света.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.