iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вноската за здраве може да се повиши

Вноската за здраве може да се повиши 12_1419254549

Може да има сериозни промени в здравната система. Министър Петър Москов съобщи, че ще има три пакета за медицинска помощ - базов, допълнителен и спешен.

Те са сред основните цели на стратегията за здравна реформа. В базовия пакет ще са включени заболявания, които формират 92% от смъртността на българите. Вторият ще покрива останалите заболявания, които се покриват от НЗОК. Третият пакет е за спешна помощ.

Днес публикуваме коментарите на д-р Нигяр Джафер, експерт на ДПС, и доц. Костадин Ангелов, изпълнителен директор на Александровска болница

Д-р Нигяр Джафер, бивш председател на здравната комисия в парламента, експерт на ДПС

Решението да се въведат различни пакети на медицински дейности е от този тип решения, които могат да доведат до същите реакции и вълнения, както решението за пенсионната система.
Корекцията в пакетите не е просто корекция на услуги, а е корекция в здравноосигурителния модел.

Бягството от тази тема и опитът това да се "смете под килима" с мимоходом подхвърлена идея няма да спести на управляващите проблемите, които ще създаде дискусията.

Ще трябва да се отговори на въпроса какво се случва със здравната вноска. На хората трябва да се обясни, че за да се мине към базов, надграждащ и спешен пакет, трябва да се даде част от сегашната здравна вноска за втория пакет или да се увеличи размерът на вноската.

От тази дискусия няма как да се избяга. Тази тема остава някак скрита и наблюдаваме по-скоро емоционално-експресивен характер на намеренията и решенията, които се представят от Министерството на здравеопазването.

Не може да се избяга от въпрос, който биха задали хората: как например ще се задължат пенсионерите, които трябва да получават грижа извън базовия пакет, да внасят задължителна осигуровка за втория стълб? Как болни, които имат по-редки диагнози извън основния пакет, трябва да са по-дискриминирани от други, които имат по-стандартни заболявания?

Защо трябва да са по-ощетени и как ще ги накараме да отидат във втория стълб?

Създаването на базов пакет означава и ограничаване на плащаните сега услуги с наличната вноска - за това също трябва да се говори.
Приветствам създаването на спешен пакет, защото най-малкото
ще се определи какво е спешност.

Това обаче ще даде повод на спешната помощ да отказва голяма част от повикванията.

Не твърдя, че това не трябва да стане - трябва спешната помощ да се разтовари от несвойствените задължения, но и за това е нужна широка дискусия.

Освен това пакетите не могат да бъдат променяни, без да стартира информационната система, каквато в момента няма. Обществото е много чувствително по темата за здравните вноски и услуги и заради кражбата на онези 1,4 млрд. лв. от осигуровки.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.