iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не Перник, а батак

Не Перник, а батак 12_1419243996

Най-лесно е да се каже, че Перник е непривлекателен заради мрачните фасади на разпадналото се индустриално минало. Голяма част от предприятията на (пред)социалистическата индустрия вече не работят. В града все още сред най-големите работодатели са "Мини открит въгледобив" на Христо Ковачки и "Стомана индъстри" (внукът на "Стомана - Перник", който сега има гръцки собственик). Друга голяма част от населението работи за общината (пряко или индиректно). Но проблемът не е само визуален. На теория община Перник е в "обективен структурен дефицит" - т.е. има сравнително голямо население, което навремето е било оправдано, но което сега й е трудно да обслужва, защото има твърде малко приходи. Други общини споделят този проблем, заради което получават допълнително пари от Министерството на финансите.

Но в случая с Перник това е съчетано с лошо управление. Докладът на Сметната палата за бюджета на града от 2011 г. обяснява пернишката трагедия. Според него общината не бюджетира правилно, не събира данъците си добре, прави разходи без обезпечение, не управлява коректно задълженията си, не планира добре обществените поръчки и понякога взима незаконосъобразни решения.

През 2010 г. например общината планира, че ще спечели около осем милиона лева от продажба на имоти и земи, а успява да спечели едва два милиона. Това не пречи да заложи в бюджета за следващата година очаквания за постъпления от 10 млн. лв от същата дейност. През 2011 г. изпълнението по това перо пак е два милиона. Така управата на града е отворила дупка в бюджета, която, разбира се, трябва да бъде покривана от МФ. До 2011 г. се е налагало Министерството на финансите да доплаща на Перник по няколко милиона лева всяка година (виж графиката). През 2012 г. сметката скача до 10 милиона, а след още година - до 17 милиона лева. Това не помага особено, тъй като общината продължава да изпада в дефицит.

"Извършвани са разходи и са поемани задължения без или с частично осигурено финансиране, което е довело до увеличаване размера на просрочените задължения. Сключвани са договори и са извършвани капиталови разходи с различен предмет спрямо планираните и утвърдени поименни разчети за капиталови разходи", пише в доклада на Сметната палата. Общината не е "предприела действия за уреждане на натрупаните задължения и ограничаване на разходите в рамките на неотложните". В бюджета за 2010 г. и 2011 г. не е отчела, че има просрочени задължения. Според запознат с проблема икономист Перник от години работи така - просто прехвърля задълженията си за следващата година и започва да погасява най-старите, като е в непрекъснат борч.

Това има следния интересен ефект: общината е зависима от фирмите, на които дължи пари и които във всеки момент могат да запорират сметките й и да задушат града напълно (както се случи). Община Перник дължи на сметоизвозващата "Лиел констракшън" 3.5 млн.лв., а фирмата отговори със запор за 1.75 млн. лв. и уличен протест. Според Търговския регистър дружеството е собственост на "Стройинженеринг" АД, която има за акционери три офшорки, регистрирани на Британските Вирджински острови, и три дружества със седалище в Лондон. Към 2005 г. обаче по 20% в компанията са имали Людмил Стойков заедно с друго име от местния ъндърграунд - Феодор Феодоров-Федята (който е съдружник с братя Галеви в осем различни фирми). Понастоящем един от управляващите "Лиел констракшън" е Емил Иванов, който заедно с Людмил Стойков е в ръководството на "Ладимекс холдинг" - една от първите и основни фирми на известния пернишки бизнесмен. С две думи, кога и дали Перник ще фалира до голяма степен зависи от решението на тази компания с интересни собственици.

Ето ви пари, оправяйте се

Кмет на общината доскоро е Росица Янакиева, но няма причина настоящият градоуправител (назначен след избирането на Янакиева в Народното събрание) Иван Иванов да е изненадан от състоянието на общината. Той е председател на бюджетната комисия в продължение на години. В разговор с "Капитал" Иван Иванов твърди, че първият му приоритет е да стабилизира финансите на общината. Същото обещаваше и Янакиева. Остава въпросът защо Иванов не е опитал да го прави като шеф на бюджетната комисия досега.

Това състояние на Перник поставя под въпрос ефекта от заема, който ще получи общината от МФ. Тази седмица Бойко Борисов разпореди допълнително два милиона лева, с които градът да се разплати със сметоизвозващата фирма и служителите на общината. Не е трудно да си представим как това уравнение може да се повтори и догодина.

В дългосрочен план южният съсед на София може да спечели, ако се случи например финансова децентрализация - общината да може да прибира данъците и на работещите в София. Ще спечели от напредването на автомагистрала "Струма" и бързата връзка с Благоевград. Когато някой ден Сърбия влезе в Европейския съюз, Перник ще бъде и естествен коридор към София. Но най-много ще спечели, ако бъде управляван по-добре.

Цялата статия: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/12/21/2442449_p...

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.