iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ЗАЩО УБИХА МИРОСЛАВА ОТ ПЕРНИК !!!

ЗАЩО УБИХА МИРОСЛАВА ОТ ПЕРНИК !!! 04_1365007495

На 8 януари 2012 г. от Колумбия в САЩ е екстрадирана Беатрис Елена Енао. Тя е колумбийка, фигурира в списъка на 10-те най-търсени от "Интерпол" и се слави като кралица на амфетамините (преди нея пак колумбийка - Гризелда Бланко, наследи позициите на картела "Меделин" след пипването на босовете им.). Сигурно веднага след екстрадицията е започнала да пее, понеже два дена след попадането й в ръцете на ДЕА и ФБР, "Европол" започва масирана операция по цяла Европа срещу амфетаминовата мафия. Провежда се основно в България, Холандия, Испания, Германия, Белгия, Швеция. Според съобщенията са пипнати най-големите босове на Стария континент (3 в Швеция, 2 в Германия, 1 в Холандия и т.н.). Арестувани са общо 9 души в западните страни. Специална група от "Европол" е пристигнала за операцията и в България на 9 януари. Стартът й у нас е на 11 януари ( с ден закъснение след европейската).

Основният регион, където е нанесен ударът срещу мафията, е Перник. Проверени са общо 11 адреса. Под контрола на офицерите от "Европол" в Перник са заловени около 75 литра на амфетамин база (достатъчно, за да произвеждат около 120 кг. чист амфетамин), 15 кг. амфетамин субстанция и над 1400 литра на различни химикали за производство на синтетични наркотици. Открито е оборудване, включително 2 таблетиращи много модерни машини, заедно с голямо количества оръжие, вкл. и 5 бр. автомати с 150 пълнителя с патрони. Конфискувани са много шашки динамит, 6,4 кг тринитротолуол (TNT) - много силно взривно вещество и неизвестно и досега количество пластичен взрив!!!.

В 0.20 часа на 11 срещу 12 януари на магистралата над Перник специализираните части задържат Голф с Пернишка регистрация.В него откриват 3ма души - двама младежи и една девойка.

Младежите са Марио Любенов и Стойчо Стоев - Чочо. Задържани са, заради участие в мрежата на синтетичните наркотици. В София е задържан още един човек. Трима наркодилъри са арестувани в България от Европол, предаде АФП на 12.01. Чуждестранната агенция се позова на пресрелийза на "Европол".

Би трябвало Борисов и Цветанов да свикат пресконференция, да обявят гръмко забележителните си успехи срещу октопода на престъпността. Вместо това последва гробно мълчание, което прилича на гузно. Нито една медия у нас не съобщи нито един от фактите, изнесени дотук. Изключение направи само моето интервю при Велизар Енчев в "Скат".

И оттук започва огромната мъгла над случая:

1. Двамата престъпници, убили Мирослава са задържани за това престъпление според родните органи, а според "Европол" са пипнати заради голямата операция срещу амфетамините. Полицейските досиета на Марио и Чочо сочат, че те тясно са работили с местните босове на наркотрафика. Според МВР Чочо е пипнат много рано сутринта, Марио - на следващия ден, а според "Европол" - почти в полунощ срещу откриването на трупа.

2. Марио е арестуван в "Голфа" на 11 срещу 12 януари, макар, че по същото време е лежал в психиатрията на 4 километър според родните корифеи на плаща и кинжала. По точка 1 и 2 аз вярвам на "Европол", а не на МВР. А вие?!

3. Обискът на квартирата на Стойчо Стоев - Чочо е направен през нощта във връзка с амфетаминовата операция. Защо е бил вторият обиск сутринта, не е ясно, освен ако не е търсен повод да го "самоубият". Но защо точно него? Ето обяснението:

* Според документите Чочо е бил "секретен сътрудник" - платен на ГДБОП - на централата в София и се е отчитал на най-високите равнища на антимафиотите. Т.е. ако секретните ни служби са били "вътре" в трафика, той е знаел опасно много и затова светкавично е станал излишен. Особено на фона на операция, която се дирижира от външна сила като "Европол", която не може да бъде купена от родната мафия и политици.

В крайна сметка се оказа, че взетите проби за барутни частици по ръцете му са негодни. Бил е използван стар, с изтекла давност на годност парафинов разтвор. Т.е. няма доказателство, че той се е самоубил. Алармата отдавна е била изключена според съседите, с които говорех. Така, че обяснението издиша. Нощният обиск е от служители на ГДБОП - централата, а дневният, при който е самоубит - от местното им подразделение. Това противоречи на всякакви инструкции и логика. Който се занимава със случая, си го води от началото до края.

4. Няма случай в света, при който отвлечен за откуп да е бил незабавно убит. Няма случай, при който откупът да се иска от някакво си гадже, с когото дори не живее съвместно. Т.е. по начало Мирослава е трябвало да бъде мъртва. Вероятно нещо е подучула, което не е било за пред хората и затова светкавично са й видели сметката, след което е разигран за прикриване на следите вариантът с отвличането.
* Според патоанатоми, с които говорех, е невъзможно в ледената зима плитко заровен труп да е такъв стадий на разложение. Невъзможно е според специалисти следовото куче да подуши трупа, а гладните диви животни с развито обоняние - не и да не го разровят през двата месеца. Има версия,според която трупът е изровен от друго място и подхвърлен там, за да се открие, но не е проверима.

* Мирослава изчезна на 7 ноември м.г. В тези дни министър Цветанов беше в САЩ и остро му поставиха въпроса за наркотиците - например помощник държавния секретар по въпросите на правоохраната и наркотиците посланик Браунфийлд. Беше договорено да се открие и офис на ДЕА (съответната амер. агенция у нас). В дните преди и след посещението има поредица от арести на българи в САЩ и Европа, занимаващи се с наркотици. У нас само за дните от 20 октомври до 12 ноември, когато приключва посещението на Цветанов, са разкрити 8 големи доставки на хероин за общо над 200 кг., както и на кокаин. Тогава изчезва и Мирослава - гадже на Борислав Чолев.

6. Истерията около отвлеченото момиче чудесно прикри операцията на "Европол" и евентуалните питанки, които можеха да се поставят във връзка с нея - например защо особено доверен сътрудник на ГДБОП е до гуша в трафика, че и отгоре. Трупът на Мирослава дойде като манна небесна за властите. На принципа клин клина избива покрай шумотевицата около внезапното му откриване (а дали е внезапно) операцията на "Европол" остана в гробна тишина, както и резултатите от нея, опиращи до високите етажи на властта.

* Има връзка между амфетамините в Перник, Мирослава и Мишо Бирата.
а) Във фабриката на Мишо Бирата неакцизната биричка е била най-малкия проблем. Там са се произвеждали АМФЕТАМИНИ! Затова, ако си спомните флашките от "Галерия", ще разберете защо се е бачкало нощем, но денем не след отнемане на разрешението. За човек с активи за над 150 млн. лв. официално, толкова гъст с Първанов, Валентин Златев и както се видя - и с Бойко, който спира проверката, не е проблем един укрит от акциз алкохол (както се случи с алкохола на Пещера и горивата на Лукойл). Но е сериозен проблем, ако е лъгал за количествата, производството и трансфера на субстанциите. За такова нещо се убива, понеже става дума за ужасно много пари. Мисля, че затова е била и проверката. Със сигурност е бил изловен по бели гащи, понеже се видя, че скоро след скандала си замина мистериозно от белия свят.
б) Покойния Мишо Бирата е работил в тясно сътрудничество с две Пернишки нарколаборатории, тихомълком закрити точно, когато е изчезнала Мирослава.
в) Богаташчето от Перник - приятеля на сестричката на Мирослава - Елеонора, е имал вземане - даване с Мишо Бирата, като сумите, които са засичани като обмен между тях са колосално големи. Преводите са вървяли през няколко наши банки, включително и за строителство на обекти за 70 млн. долара в Бразилия. Според "Уикенд" приятелят-милионер Борислав Чолев е незаконен син на Мишо Бирата. Такава е клюката, но Мишо Бирата наистина има и друг, неофициален син. Защо - документите сочат, че е подал заявление да го припознае. Първото му име също е Борислав - от Перник. Дали е същият обаче, засега не мога да твърдя.
7. Когато мистериозно загина Мишо Бирата на 30 март 2011г. в хотела на Валентин Златев в Правец, в света на наркотрафика се случиха няколко събития, водещи до България. В мексиканският курорт Канкун загина българката Жени Чанова Чанева след мистериозен скок от 19 етаж на луксозен петзвезден хотел. В компанията й е имало още трима българи, двама от които фигурират в картотеките на ДЕА. Полицията в Колумбия арестува един от неизвестните у нас босовете на подземния свят - Радослав Атанасов-Радето от Благоевград. В момента Радето вече излежава 2-годишна присъда в затвор в страната на дрогата. Радето, който от години живее в разкошно имение в Амстердам, се сочи в Топ 10 на най-богатите мафиотски босове в България. Той е бил наблюдаван от холандската полиция, заради съмнения, че се занимава с трафик на наркотици. Причината за ареста му обаче не е дрогата, а нередовни документи, с които Радето пребивавал в Колумбия, като присъдата за подобно престъпление там е до 2 години. Четири дни по-късно син на наш дипломат е обвинен, че е изградил най-голямата "империя" за търговия с марихуана и дизайнерска дрога в Ню Йорк, съобщи вестник "Ню Йорк пост" днес, като се позовава на прокурори. Става дума за Яни Тасев, 28-годишен специалист по икономика и син на бившия български заместник-финансов министър и бивш дипломат Стамен Тасев. (във фирмата "Нютон" на семейство Тасеви е работил като изпълнителен директор сегашният министър на икономиката Делян Добрев, той е бил и приятел на Яни Тасев, който навремето е искал да го пласира като футболист в някой студентски отбор на американски ВУЗ. Тасев е търсил футболисти заради честите им пътувания за срещи и достъп в определени среди, които консумират скъпата дизайнерска дрога. Въобще за Калинката виж страницата ми във Фейсбук от март). И т.н., и т.н. Най-сетне по същото време прочутия Петър Петров - Амигоса получи най-сетне присъда - за фалшив запис на заповед, вместо за пране на пари, а Алексей Петров се сдоби с цели 7 обвинения седмица след смъртта на Бирата. Смехотворни, понеже в тях и помен няма от организиране на престъпна група, пране на пари, търговия с наркотици и т.н.

8. Непосредствено преди отвличането на Мирослава (на 7 ноември 2011) в Бразилия, чийто почетен консул беше Михов, беше арестуван олимпийския ни шампион Гълъбин Боевски за кокаин, като и родни посредници в Италия между турската мафия, калабрийската Ндрагета и колумбийските наркобарони. Два дни по-късно на летище София по сигнал на западните служби бяха спипани 4 куфара, яко подплатени с кокаин по схемата на Боевски. Точно на 7 ноември, когато изчезна Мирослава, лежерният обвинителен акт срещу Трактора беше внесен в съда. Връзката между събитията, освен хронологична е и косвена, но сочи разместването на пластовете в търговията с дрога и влизането на мощни нови играчи у нас в тях.

9. Ева Михова - съпругата на Мишо Бирата, почина точно когато трябваше - когато излезе парламентарния доклад за разследването на депутатската комисия около смъртта на пернишкото момиче. Тя знаеше много за мафията на най-високите равнища - президентство и правителство. Почина точно навреме - преди да се посипят въпросите и преди да оповести данни от разследването на семейството за смъртта на Мишо Бирата. Получи се странно съвпадение - един ден преди нейната смърт в американското авторитетно сп. "Форин аферс" се появи голяма статия, посветена на мафиите, които си имат държави. На второ място след Косово е посочена България и текстовете за правителството на ГЕРБ са убийствени. Изданието на Американския съвет за външна политика сочи, че "в мафиотски държави като България, Гвинея Бисао, Черна гора, Мианмар, Украйна и Венецуела, националните интереси и интересите на организираната престъпност, са неразделимо свързани", се казва в анализа. Според американското списание правителствените представители в мафиотските държави прибират богатството за себе си, своите семейства и приятели, ползвайки пари, работна ръка, политическо влияние и международни престъпни връзки, за да бетонират властта. "Всъщност водещите позиции в някои от най-печелившите световни компании не се заемат само от професионални престъпници: има и високопоставени правителствени представители, депутати, ръководители на разузнавателни служби, полицейски ръководители, а в някои екстремни случаи даже и държавни глави или членове на техните семейства...", "връзката между държавата и организираната престъпност в България може би е по-силна отколкото тази в Косово". В същия ден в ареста беше върнат Алексей Петров - Трактора и ВКС постанови 5 години затвор за братя Галеви. Те изчезнаха не заради присъдата (определена да се лежи при лек режим и в общежитието в Самораново - съвсем близо до Ресилово), а за да не ги потърси официално някой (например от Европол) и да ги запита, като участници и свидетели каква е връзата между Мишо Бирата, предприятия на родната фармацевтика в техния вилает и самите тях. Например защо военни хеликоптери кацат край Ресилово и се товарят с някакви пратки, защо поляните над селото се охраняват от хора с камуфлажни униформи и десантни автомати "Калашников" и т.н., защо каратисти пребивават редовно в Ресилово (вкл. от пернишкия клуб на убитата девойка)... Само няколко дни по-късно ни разиграха постановката с комбайнерския кокаин, открит точно когато Борисов беше в Русе и най-сетне беше даден за издриване от "Интерпол" Христофорос Аманатидис-Таки, който иначе е със заповед за арест от октомври 2008 година. И напъхаха в затвора касичката на "Монтерей" - Брендо. Защо ли - защото ако не се бяха присетили за делото за трафик и пране на пари срещу него, трябваше да го екстрадират в Швейцария по повдигнато обвинение за трафик на тонове наркотици и изпиране на парите от тях. А сега, като заяви Темида, ще го екстрадират (евентуално), чак когато приключи родното дело. Брендо имаше тесни връзки с Гризелда Маркос - колумбийска кралица на кокаина, както и с Беатрис Елена Енао - кралицата на амфетамините, с които започна тази история.

Разлесдването в Швейцария е продължението на операцията на ДЕА и "Европол", започнала в ранните януарски дни на годината.

10. Няколко дни по-късно след смъртта на Ева Михова - съпругата на Мишо Бирата, нещастие сполетя Таня Тодорова-Сусина от град Берковица. Това е жената, която последно е била с Мишо бирата в апартамента на правешкия хотел на Валентин Златев, макар че го отрича. В случая по-интересни са следните нейни думи "...синът ми претърпя злополука. Опита се да помогне, като се дърпаха две коли, въжето се скъса и го удари жестоко през лицето. Правиха му операция на цялото лице. Извинявайте, но утре имаме погребение и трябва да го подготвим..." Таня Сусина има и дъщеря. Каквото и да стане, каквото и да я пипат, който и да я разпитва, след жестоката загуба тя ще мълчи - поне заради живота на дъщеря си.

И като заключение: аз не знам конкретната причина за смъртта на Мирослава. Но със сигурност тя е брънка от историята, която разказах.

ГРИГОР ЛИЛОВ 

Източник: https://www.facebook.com/groups/ipernikcom/permalink/10151387847636523/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.