iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Купуването и продаването на медийно влияние е престъпление!

10 стратегии за медийно манипулиране
Прикачен файлРазмер
Изборен кодекс1013.5 KB

Нашето верую
Ние сме медия с дълг към аудиторията си. Не искаме да сме медия, която да се чете между редовете. Искаме да сме фанатично верни на аудиторията си. Да сме честни и почтени, да търсим истината, а не само тази част от нея, която е изгодна за някой, който иска да ни въздейства икономически. Знаем че е трудно и скъпо. Но е достойно и дългосрочно. Ние искаме да спечелим доверието на читателите си задълго, а не да го продадем още утре.

Групата iPernik не получи нито една поръчка до момента по официалната си тарифа за отразяване на предизборната кампания, за сметка на това получи редица предложения, които могат да се нарекат "предложения под масата". Отказахме ги, защото сме верни на читателите си. Сега сме длъжни да изясним медийната етика, на която ние залагаме и да изразим възмущение от погазването й от много от останалите регионални медии, включително наши преки конкуренти. Ние дълго обмисляхме да обясним поведението си в предизборните кампании на партиите, коалициите, кандидатите за кметове и общински съветници. Ето сега го правим.

Търговията с влияние - дейност на много медии
Търговията с влияние се упражнява от хора, които имат власт. Продават влиянието, което други са им осигурили за почтени цели. От четвъртата власт - медийната, също. И у нас това е обърнато на основен бизнес модел за доста медии. Цензура, черен PR, манипулация - това са медийните инструменти за търговия с влияние. Правят го срещу пари. Продажбата на влияние в действителност е продажба на доверието, което аудиторията на медията й е гласувала. Това е измяна и предателство спрямо аудиторията - читатели, зрители, слушатели. Като всяка измама е незаконна.
Търговията с влияние винаги е корумпирана. Такава е и медийната.

Рекламата - легален начин за продажба на влияние в медиите
От повече от 200 години рекламите се разделят в рекламни блокове, карета, приложения и пр. - така че потребителите да са наясно, че съобщаващото се в тях цели да им въздейства или да ги манипулира да извършат едно или друго действие. Също така те се отделят, за да покажат, че съобщаващото се в тях не е официално мнение на медията. Рекламата трябва да си личи.

Скриването на рекламата е предателство
Читателите изграждат присъщо доверие към медията, която са избрали да ползват. Медията е длъжна да ги предупреди, когато им поднася информация, която не е нейно мнение. Дори да е платено за такова мнение, то трябва да е откроено като платена публикация или реклама. Иначе, медията се опитва да манипулира собствените си работодатели - читателите си. Продажбата на реклама във вид на редакционно съдържание, е изневяра към аудиторията. Така нареченият скрит PR или скрита реклама са неетични е и предателски спрямо читателите.

Според Антоанета Цонева, директор на Института за развитие на публичната среда в статия от днес на в. Капитал "Мръсната тайна в тези избори, която я знаят и щабове, и медии, е, че дописките и репортажите, които са част от платеното отразяване на изборите, изобщо не са маркирани с маркер "това съдържание е платено". Всички, които се занимават с маркетинг, обаче знаят, че платените съобщения се ползват с много ниска степен на доверие от потребителите, що се отнася до корпоративната реклама. Предполагам, че подобно е и положението с политическата реклама. Затова партиите нямат интерес от маркера "платено съобщение". Неофициално дори от няколко политически централи признават, че е така, но публично отказват да го коментират."

(бел.ред. Може би това е и една от причините iPernik да бъде пропуснат от играчите в предизборните кампании. В условията предоставени на участниците в предизборната кампания безусловно е казано, че статията се публикува от наш сътрудник, като задължително става ясно, че е предоставена от съответния кандидат или политическа сила! т.е. платена)

Негативната реклама е забранена и в бизнес маркетинга
Законът за защита на конкуренцията я забранява. В политическия маркетинг изглежда възможно да очерниш врага с платена публикация. Тя обаче трябва да остане скрита, т.е. да излезе от името на медията, за да постигне очакваното въздействие. Уви, ако напишете отгоре "платена публикация", аудиторията веднага ще разбере каква е подмолната цел.
В действителност медиите които мамят читателите си, често много ги подценяват. Те не са толкова глупави. Дори в българската действителност активните потребители на масмедии вече придобиха своеобразно недоверие и знаят, че трябва да четат между редовете, за да схванат какво всъщност им се поднася.

Защо не е удобно: Няма как да пише че Партия ХХХ е поръчала "жълта оклеветяваща публикация" срещу конкурентната Партия УУУ - ще е ясно, че е ПЛАТЕНО по един или друг начин и съответно аудиторията няма да вярва, пък и НАП ще отидат при медията/издателя и могат да проверят дали е авансово платена и издаден ли е документ за тази публикация(изискване на Изборния кодекс)! Което пък е предпоставка за сива икономика!

Рекламата струва пари
Не може да бъде безплатна. Когато купуваш реклама, ти купуваш достъп до аудиторията на медията. Даже в рекламата тази дейност се нарича "медия купуване". Изграждането на аудитория е скъпо и не бива да очакваме медиите да публикуват реклама безплатно. Биха се чули и гласове, че политическата реклама трябва да е безплатна, защото обществото се нуждае да получи тази информация. Това обаче, не може да е правилно, защото публикуването, разгласяването, агитирането си има своите разходи. Медиите не могат да си позволят да ги финансират от собствения си джоб. Например, разпространението на политически рекламни материали също е вид медия и ако политическите сили намират симпатизанти, които могат да ги разпространят безплатно, то няма как да получат хартията и печатарската услуга за производството им безплатно. Това което се поръчва трябва да се заплати.

Въпреки това според статия във в. Капитал от днес "Темата трябва или не да се плаща за политическа реклама е дискусионна в Европа. За нея не се плаща само във Великобритания, Германия, Дания и още пет държави, докато в другите европейски страни рекламните кампании на партиите се излъчват срещу пари".

Премахване на рекламните послания от съдържанието
Защо при нас няма политически агитационни публикации?
В среда на предизборна кампания партиите и политиците бълват огромно количество редакционно съдържание, което реално е с рекламна цел, с агитационен характер. Почти всичко политическо, което става в тези предизборни времена, е с рекламна цел - всяко едно събитие, мероприятие, изказване или действие на политици се свързва с кампанията. Ако медията отразява едно към едно всичко това, тя реално публикува безплатна реклама, нещо повече става съучастник в манипулацията. Медията е длъжна да разпознае рекламното послание във всяка новина и да предотврати неговото публикуване като съдържание със скрита реклама.
В тази предизборна мъгла от рекламни събития и репортажи, е много трудно и за журналист да открие обективната истина. И тук трябва да търсим същинската роля на медиите в тази ситуация - да съумяват да преведат на читателите си това, което иначе те сами трябва да се помъчат да разберат, четейки между редовете, за да разберат истината.

Нашето поведение
Ние приемаме, че в този политически информационен шум, в който не може да се отсее обективното от необективното, да гледаме на всяка предизборна новина, касаещи конкретни кандидати, като на рекламна и да ги публикуваме само като реклама. Ако си платят, разбира се. Редакционната ни политика не се затваря за политически новини, а само за такива, които касаят и могат да повлияят положително или отрицателно на една или друга изборна кандидатура. Не се отказваме от обективни и полезни за избирателите наши аналитични сравнения между предложенията и обещанията на различните партии и кандидати, основаващи се на цялата достъпна информация.
Рекламната политика обаче остава отворена. Това, което ще се публикува, ще е в рекламен блок или маркирано като реклама, така че да е ясно на аудиторията, че бива облъчена с послания, които целят да въздействат на поведението й.

Ние спазихме всички законови изисквания
Съгласно чл. 148 ал. 3 от Изборния кодекс (приложен като файл към публикацията) условията, редът и тарифите за отразяване на предизборната кампания се изпращат на Сметната палата и се предоставят на районните избирателни комисии, съответно на общинските избирателни комисии - за електронна медия с регионален и местен обхват, не по-късно от 10 дни преди началото на предизборните излъчвания.

Ние направихме това, не и конкуренцията! Какво още: няма ясно обозначени условията, при които ще бъдат предоставяни площи, време, клипове, публикации, реклама с банери, модериране на коментари и т.н., а законът го изисква - виж кодекса. Планирахме да пуснем официални жалби до ОИК и ЦИК за тези нарушения на локални медии, но сметнахме това за ненужно да го правим, имайки предвид разочарованието ни от конкретни Решения на ЦИК/ОИК при очевидни потъпквания на закона и решения, които граничат с абсурда! Може би някои партии получиха безплатна реклама чрез граничещи със спазването на Избирателния кодекс нарушения: Почти всички медии отразиха това или онова нарушение като сензация, нарушителите бяха рекламирани практически безплатно – в политиката е важно да се говори за теб!

Измамническия медиен модел е обхванал почти цялото общество
Колегите от в. Капитал много точно констатират това в публикацията от днес: "Заиграването на медиите с политиците и обратното, на политиците с медиите, е една от най-опасните игри". Резултатът от нея обикновено е режисирана публичност, в която събитията се представят така, както на някого му е удобно, а не такива, каквито са всъщност. Тези дефекти в медийната публичност най-ясно се виждат по време на избори. Да гледаш клип или рекламни карета във вестниците на някой политик е напълно в реда на нещата. Проблемът идва, когато медиите получават пари, за да публикуват съдържание, което не е обозначено като платено. Точно това се случва в тази предизборна кампания. Учудващо голяма част от медиите продават редакционното си съдържание и практически лъжат своите читатели/зрители, че отразяват тези "събития", защото са интересни и важни. Всъщност те са рекламен пълнеж. В предишния си брой "Капитал" разказа за няколко такива случаи и за това как медиите имат дори официални тарифи за нещо, което е грубо нарушение на елементарни етични и професионални правила. Тази седмица вестникът продължи темата, подкрепян от вярата, че честните медии са изключително важни за това държавата да работи правилно."

Обхванал е и останалите медии в Перник

Лесно е, отидете на един от сайтовете: zapernik.com perniktoday.net pernikmedia.net, но има и още много примери - ще видите всички злоупотреби с аудиторията, които изброихме тук. Лесно е и да се разпознае на кои политически сили е приела да служи всяка от тях.

Освен, че мамят читателите си медиите мамят и рекламодателите си
Валутата на продажбата на реклама е обемът на аудиторията. Цените са пропорционални на броя на показванията, броя на посетителите, читателите. В телевизията се използва независима пипълметрия, в интернет Nielsen и други сертифицирани броячи, в печатните медии има Одит бюро по тиражите.
Въпреки това ето как официалните броячи на пернишки интернет медии се манипулират

Zapernik.COM
Според излизащия от употреба и загубил авторитета си български брояч TYXO сайтът има oт 6000 до 16000 посещения на ден, което месечно би означавло около 300000, докато http://www.google.com/adplanner (международно реномирана оценяваща трафика система, която набира информация по свои обективни канали) посочва 83000 посещения месечно или 2766 уникални посещения на ден. т.е. от 2 до 5 пъти по-малко от официално обявените! Може би това е и причина, като част от Медия груп 24 ООД да са единствения сайт, за който няма предоставени данни от Nielsen на сайта им. Много е вероятно също огромен дял от този трафик да е вътрешен трафик - напомпан от останалите сайтове в групата - Пловдив, Варна, Бургас и Русе, което разводнява аудиторията.

PernikToday.net
след отделянето им от ipernik.com са паднали според статистиката на Google AdPlanner на 15000 уникални посетителя на месец или скромните 500 потребителя на ден.

PernikMedia.net
Google.com/AdPlanner няма достатъчно данни

Pernik.ORG
Google adplanner дава стойност от 12000 уникални посещения месечно или 400 посещения дневно.

iPernik.com
Публикуваме за пръв път статистика от днес само за сайтовете които са от домейна iPernik, като общата статистика за тези сайтове за изминалия месец е 64702или 2156 уникални посещения на ден.

Ще се радваме на Вашите коментари. Надяваме се и колегите от медиите, посочени в тази публикация, писмено да изразят мнение, което без редакция ще бъде публикувано в отговор на тази публикация!

Приложените екрани са от www.google.com/adplanner - всеки може сам да провери и статистиката на произволно избран сайт, стига собствениците да са допуснали това. Последната е на www.google.com/analytics за iPernik.com (заключена) за периода 14 Септ. до 14 Окт. 2011 година.

Извадка от Изборния кодекс, относно медийното отразяване:

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1.
 По смисъла на този кодекс:
19. "Медийна услуга" е създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им. Медийни услуги са:
а) печатните медии (вестници, списания и други периодични издания);
б) медии, разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи, като:
 аа) електронни медии (лицензирани или регистрирани доставчици за аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги);
 бб) онлайн новинарски услуги (електронни издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания).

Не са медийни услуги социалните мрежи (фейсбук, туитър и други подобни) и личните блогове.
Предоставяне на време от други електронни медии
Чл. 148.
 (1) Електронните медии, с изключение на Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове, могат да предоставят време за отразяване на предизборната кампания на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети, регистрирали кандидати, при едни и същи условия и цени.
(2) Условията и редът за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите се обявяват на интернет страницата на съответната медия по ал. 1 не по-късно от 40 дни преди изборния ден. Заплащането се извършва предварително.
(3) Условията, редът и тарифите по ал. 2 се изпращат на Сметната палата и се предоставят на Централната избирателна комисия - за електронна медия с национален обхват, и на районните избирателни комисии, съответно на общинските избирателни комисии - за електронна медия с регионален и местен обхват, не по-късно от 10 дни преди началото на предизборните излъчвания.
Нарушаване на реда при провеждане на кампанията
Чл. 149.
 (1) При нарушаване на реда за провеждане на предизборната кампания от доставчиците на медийни услуги партиите, коалициите от партии и инициативните комитети - чрез лицата, които ги представляват или упълномощени от тях лица, могат да подават жалби в срок до 24 часа след излъчване на съответното предаване.
(2) Жалбите се подават до:
1. Централната избирателна комисия за доставчик с лицензия или регистрация с национален обхват, както и когато нарушението е извършено в повече от един изборен район;
2. районната избирателна комисия, съответно общинската избирателна комисия, по седалището на доставчика, когато доставчикът има лицензия или регистрация с регионален или местен обхват.(3) Когато жалбата е подадена до комисия, която не е компетентна, тя незабавно я изпраща на надлежната комисия, като уведомява жалбоподателя.
(4) Компетентната избирателна комисия разглежда жалбата в срок до 24 часа от получаването й, а в изборния ден незабавно, и постановява решение, което не подлежи на обжалване.

Сатията от в. Капитал: http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2011/10/14/1177283_predatelstvoto_na_mediite/

Главна снимка на статията от: http://articles.riderdownload.com/noam-chomsky-10-strategies-for-media-manipulation/

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.