iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обвинения в убийството на 27-годишния Георги Герасимов от Перник, получи 14 години лишаване от свобода

Обвинения в убийството на 27-годишния Георги Герасимов от Перник, получи 14 години лишаване от свобода 05_1401373936

Бойко Игнатов, който беше обвинен в убийството на 27-годишния Георги Герасимов от Перник, получи 14 години лишаване от свобода. Игнатов трябва да изплати и обезщетение от 100 000 лв. за претърпените страдания на майката на убития Райна Димитрова.

Присъдата бе произнесена от Окръжния съд 11 години след убийството на Герасимов, след като Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

27-годишният Георги Герасимов намери смъртта си на рудник „Бела вода” на 30 май 2003 г. след побой, извършен от няколко души. Установената причина за смъртта е черепно-мозъчна травма, причинена от удари с дървена бухалка.

За смъртта на младежа бе осъден Бойко Игнатов, който получи присъда от 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. През 2004 г. между прокурор от Окръжна прокуратура и адвоката на обвиняемия бе сключено споразумение, с което Игнатов бе признат за виновен за това, че на 30 май 2003 г. в района на рудник „Бела вода” е умъртвил умишлено Георги Герасимов, като убийството е било извършено при превишаване пределите на неизбежна самоотбрана.

Първоначално прокуратурата го обвини в опит за умишлено убийство с особена жестокост. Впоследствие обвиненията бяха променени. Прокуратурата заключава, че смъртта е настъпила в резултат от един удар по главата въпреки доказателствата, че ударите са били няколко.

Четирима от близките на убития Георги обаче заведоха дело в Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/. Магистратите приеха, че разследването на смъртта на Георги не е било цялостно и обективно, а на жалбоподателите не е дадена възможност да участват в него. Институцията намери нарушение на член 2 от Европейската конвенция за правата на човека (право на живот) и осъди България да заплати общо 30 000 евро обезщетение на четиримата жалбоподатели и още 2500 евро разноски по делото.

На делото днес адвокатът на Бойко Игнатов заяви, че Игнатов не се е крил след трагедията на рудника, а отишъл при родителите си на Чифлика извън градската зона, където живеел през топлия сезон. Адвокат Георги Манолов пледира, че счупеният череп на жертвата е резултат от самоотбрана, още повече, че само един от всички разпитани свидетели твърдял, че фаталният удар е бил нанесен от подсъдимия. Защитата поиска Игнатов да бъде оправдан или да получи максимално леко наказание, ако все пак бъде признат за виновен, тъй като вече има изтърпяно наказание за случая.

„Не искам пари, искам справедливо наказание за човека, който отне живота на детето ми, защото докато не го получи, аз няма да намеря покой”, заяви пред съда майката на загиналия Георги, Райна. Нейният адвокат поиска 250 000 лв. обезщетение и максималният срок лишаване от свобода, предвиден в чл.115 от Наказателния кодекс.

Сега справедливостта възтържествува смятат близките на жертвата.
Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.